30 jaar Oosterscheldekering gevierd | Rijkswaterstaat

30 jaar Oosterscheldekering gevierd

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 05 oktober 2016- Laatste update: 05 oktober 2016 10:07 uur

Rijkswaterstaat vierde op dinsdag 4 oktober het 30-jarig jubileum van de Oosterscheldekering en grijpt dit jubileum aan om extra stil te staan bij waterveiligheid in Nederland.

Samen met partners werkt Rijkswaterstaat aan de veiligheid van Nederland tegen overstromingen en bezitten het de kennis en expertise op het gebied van waterbouw, technieken en evacuatie. Deze kennis deelt Rijkswaterstaat tijdens het jubileum graag met alle belangstellenden.

Op dinsdag 4 oktober werden tijdens een symposium verschillende tafelgesprekken met partners en deskundigen gevoerd en werden verleden, heden en toekomst van de kering onder de loep genomen.

Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober laat Rijkswaterstaat het brede publiek kennis maken met dit icoon van de Deltawerken tijdens de publieksdagen Oosterscheldekering. Vrijdag 7 oktober is iedereen van 13.00 tot 21.00 uur welkom en zaterdag 8 oktober van 10.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens deze publieksdagen vraagt Rijkswaterstaat mensen bewust stil te staan bij wat ze zelf kunnen doen bij hoge waterstanden. Het werk aan de Delta is nooit af. Het land achter de dijk daalt en iedereen kent de voorspellingen van de stijgende zeespiegel. Samen zorgen we ervoor dat Nederland nu, maar ook in de verre toekomst veilig en leefbaar is.

Feiten en cijfers Oosterscheldekering

* De totale kering is 9 km lang.

* Het afsluitbare deel van de kering is bijna 3 km lang.

* De bouw van de kering duurde 10 jaar.

* De Oosterscheldekering is 26 keer gesloten tegen hoge waterstand door een storm.

* Bij een verwachte waterstand van 3 m boven NAP sluit de Oosterscheldekering.

* 65 kolossale pijlers vormen de ruggengraat van de Oosterscheldekering.

* Onder de pijlervoeten liggen funderingsmatten voor extra stabiliteit.

* Elke pijler staat op een funderingsmat en is ingepakt in een drempel van stortsteen waardoor bestand tegen de sterkste stroming.

* Tussen de pijlers hangen 62 stalen schuiven, die tegelijkertijd en elk afzonderlijk te bedienen zijn. In rust zijn alle schuiven van de stormvloedkering open.

* De schuiven zijn zo'n 42 m lang en 6 tot 12 m hoog. De schuiven wegen tussen de 260 en 480 ton.

* Met een druk op de knop gaan alle 62 schuiven naar beneden. Het duurt 82 minuten tot ze allemaal dicht zijn.

Meer informatie over het jubileum van Oosterscheldekering vindt u op de pagina 30 jaar Oosterscheldekering.