Angst bij dieren onderschat probleem
30 september 2016
Angst bij dieren onderschat probleem
Net zoals bij gezondheidsproblemen het devies is, geldt dat ook bij angstproblemen; hoe eerder je er iets aan doet, hoe beter het te behandelen is. De Gedragskliniek voor Dieren stelt dat er veel dieren in Nederland zijn die met chronische stress door het leven gaan. Om diereigenaren hiervan bewust te maken, is het op 4 oktober aanstaande bij de Gedragskliniek daarom ‘Blije Dierendag’.
Het team van de Gedragskliniek voor Dieren wil op Werelddierendag aandacht vragen voor de angstproblematiek bij dieren. Met dit initiatief sluit de Gedragskliniek ook aan op het thema van de Landelijke Open Dag Dierenartsen, 'Hoe weet je of jouw huisdier happy is?', dat op zaterdag 1 oktober plaatsvindt.
Er zijn voor angst bij dieren heel veel oorzaken te bedenken, zoals angstgedrag na mishandeling of trauma, of geen goede socialisatie in de eerste levensfase. Veelvoorkomend zijn vuurwerkangst, angst voor onweer en verlatingsangst. “Een enorme aanslag op het welzijn van het dier, maar ook verschrikkelijk moeilijk voor eigenaren die met het angstige dier moeten omgaan”, zegt Marjan van Hagen, dierenarts van de Gedragskliniek. Een dier kan natuurlijk niet vertellen dat het bang is, maar kan zijn angst wel tonen middels gedrag: angstgedrag of het dier ontwikkelt agressie om zijn angsten op te lossen, hyperalertheid of ander vaak vervelend gedrag zoals sloopgedrag. “Niet alleen vervelend voor het baasje en de omgeving, maar vooral voor het dier zelf. We komen in de praktijk soms heel schrijnende gevallen tegen, maar de mensen durven vaak pas hulp in te roepen als het echt niet meer gaat”, aldus Claudia Vinke, gedragsbioloog van de Gedragskliniek voor Dieren.
Oog voor mens-dierrelatie
Bij de Gedragskliniek voor dieren zien wij regelmatig honden met angststoornissen. In sommige gevallen komen deze honden binnen met als klacht dat ze agressief zijn. Een bange hond kan van zich af gaan bijten. Hierdoor raakt de relatie tussen mens en dier verstoord. “Er worden in Nederland heel wat eigenaren met enige regelmaat door hun eigen hond gebeten, zonder dat zij daar hulp voor zoeken,” vertelt Nienke Endenburg, GZ-psycholoog van de Gedragskliniek. Gelukkig is er vaak wel een oplossing mogelijk. Eigenaren van dieren moeten zich dan wel bewust zijn van de mogelijkheden die er zijn. Als je angstgedrag constateert bij je dier, maak dat dan bespreekbaar bij je dierenarts. Die kan je verder helpen en indien nodig verwijzen naar de Gedragskliniek voor dieren.
Speciaal gratis consult op Dierendag snel volgeboekt
Speciaal om angst bij huisdieren onder de aandacht te brengen opent de Gedragskliniek voor Dieren 4 oktober haar deuren voor baasjes, die vermoeden dat hun hond angstig is. Tijdens het 30 minuten durende gratis consult stellen de teamleden een aantal vragen en bekijken beschikbare filmbeelden . Aan het eind van het consult kan het team vertellen of het gedrag van de hond met angst te maken heeft of niet, en zo ja, of verder onderzoek gewenst is. Tevens krijgen de eigenaren tips mee over de omgang met hun hond tijdens angstmomenten. Dat angstproblematieken bij dieren spelen, blijkt uit het feit dat de gratis consulten binnen korte tijd volgeboekt waren. “Dit geeft aan hoe hard het nodig is om meer aandacht te geven aan angst bij dieren”, aldus Claudia Vinke. “Eigenaren die nu mis grijpen, kunnen natuurlijk altijd nog een afspraak maken op onze gewone (niet gratis) spreekuren. Wij helpen de baasjes graag.”
Samenspel
De Gedragskliniek werkt multidisciplinair. Het team bestaat uit een dierenarts, gedragsbioloog en een GZ-psycholoog. Samen doorgronden zij alle aspecten van een gedragsprobleem en stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op de behoefte van zowel het dier als zijn eigenaar.