Hyperloop: transport van de toekomst | Rijkswaterstaat
Hyperloop: transport van de toekomst
Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 september 2016- Laatste update: 26 september 2016 12:53 uur
Met 1.000 km/h van a naar b reizen: het zou zomaar de toekomst kunnen zijn. Hyperloop is een nieuw vervoerssysteem dat werkt op luchtdruk en waar wereldwijd mee wordt geexperimenteerd. Netwerkorganisatie Connekt organiseerde onlangs de Dutch Hyperloop Challenge, onder andere in samenwerking met Rijkswaterstaat.
Hyperloop lijkt nog het meest op het buizenpostsysteem dat banken vroeger hadden: vanuit de kluis werd geld in capsules via buizen naar een baliemedewerker gestuurd. Nu kan deze techniek ook gebruikt worden voor grootschaliger personen- en goederenvervoer. De voordelen van de hyperloop zijn eindeloos: een ritje Amsterdam-Parijs maak je in 30 minuten, de kans op ongelukken is klein en er zijn geen fossiele brandstoffen voor nodig. De techniek bestaat en dus zoekt men wereldwijd naar de ideale toepassing op grote schaal.
Medische hulp op volle kracht
Tijdens de finale van de Dutch Hyperloop Challenge op 2 september presenteerden 4 teams hun ideeen voor dit transportsysteem van de toekomst. Dit deden zijn onder toeziend oog van directeur-generaal Mark Frequin, die namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorzitter van de jury was. Het projectteam Hyperquest kwam als winnaar uit de bus. Dit team bracht 3 uiteenlopende ideeen in:
* Razendsnel vervoer van donororganen tussen ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam.
* Een verbinding tussen medische centra en universiteiten in Europa, zodat een soort allesomvattende campus ontstaat.
* Een funtraject tussen Walibi Flevoland en de Efteling.
Wereldwijde pilot
Hyperquest won met deze ideeen een plek in de Global Hyperloop Challenge in de Verenigde Staten. Organisator Hyperloop One heeft de techniek en kennis in huis, maar zoekt nog naar de beste vormen en locaties om hyperloop toe te passen. Het winnende concept wordt in 2018 uitgevoerd.
Smart Mobility
De wereldwijde en veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van Hyperloop sluiten aan op het Programma Smart Mobility van Rijkswaterstaat. Onder deze naam werkt Rijkswaterstaat samen met de markt, kennisinstellingen en overheden aan innovatieve ICT-oplossingen om Nederland in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden. Samen met deze partijen ondersteunt Rijkswaterstaat pilots en studies rondom Hyperloop met een sponsorbijdrage en houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten.
Heeft u ideeen over Hyperloop of wilt u op een andere manier samen met Rijkswaterstaat werken aan Smart Mobility? Vul dan het contactformulier Smart Mobility in.