Schultz bezoekt China

Nieuwsbericht | 23-09-2016 | 11:02

Van maandag 26 september tot en met woensdag 28 september brengt minister Schultz van Infrastructuur en Milieu samen met een aantal Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen waaronder Deltares en met Rijkswaterstaat een werkbezoek aan Beijing. Schultz brengt een bezoek aan China op uitnodiging van de minister van Water Resources. Centraal tijdens haar bezoek staat de bestaande samenwerking met haar collega ministers van Water Resources, de heer Chen Lei en van Transport, de heer Li Xiaopeng.

Water

Op maandag ontmoet de minister haar collega-minister van Water Resources, de heer Chen Lei. De jarenlange samenwerking op het gebied van water wordt voortgezet. Door ondertekening van een meerjarige overeenkomst gaat Rijkswaterstaat samen met bedrijven en kennisinstellingen de Chinees-Nederlandse samenwerking voor water verder invullen. Tegelijkertijd kan de samenwerking het Nederlandse bedrijfsleven extra kansen bieden op de Chinese markt. Ook opent minister Schultz samen met minister Chen Lei een Waterseminar, waar onderwerpen op de innovatieagenda verder worden uitgediept. Later die week bezoekt Schultz de Huaihe. Het stroomgebied van deze rivier lijkt veel op dat van de Rijn, maar het verschil in klimaat betekent dat de Huaihe veel grotere problemen kent op gebied van waterveiligheid en waterbeschikbaarheid. Dit maakt de Huaihe een uitstekende referentie voor de Rijn. Nederland en China doen nu al samen onderzoek en delen ervaringskennis op het gebied van overstromingen en dijkveiligheid. Samenwerking op het gebied van lage afvoeren en droogte staat op de agenda voor de nabije toekomst.

Autonoom rijden

Tijdens de ontmoeting met de minister van Transport, de heer Li Xiaopeng ondertekenen beide ministers een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van transport en weginfrastructuur. Een van de onderwerpen waarop wordt samengewerkt is autonoom rijden. Schultz ziet vele voordelen van zelfrijdende auto's en vrachtwagens. De verwachting is dat autonoom rijden veiliger is. Jaarlijks verongelukken in Europa tienduizenden mensen op de weg. Negentig procent van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt door menselijk falen. Zelfrijdende voertuigen verbruiken minder brandstof, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Daarnaast zorgen zelfrijdende voertuigen voor een betere doorstroming op de weg en kunnen oudere mensen langer mobiel blijven.

Op dinsdag 27 september gaat de minister op bezoek bij de Tsjingha universiteit, een van de beroemdste universiteiten van China, om de kennisuitwisseling op dit gebied te stimuleren en Nederland als testland te promoten. Ook heeft ze een gesprek met Hunawei en met Beijing Automotiove Industry Coorporation (BAIC), een van de grootste Chinese automobiel producenten.