Gynaecologen in Zuidwest-Nederland werken samen rondom myoomzorg
Acht ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland, waaronder het Havenziekenhuis, hebben hun kennis en ervaring gebundeld in het samenwerkingsverband Myoomzorg. Elke patient met (verdenking op) een vleesboom, ook wel myoom genoemd, kan in deze regio terecht voor uitstekende diagnostiek en behandeling.
In dit netwerk delen gynaecologen hun kennis en ervaring met betrekking tot diagnostiek en behandeling. Voor patienten betekent dit uitstekende myoomzorg in elk deelnemend ziekenhuis, waarbij alle mogelijke behandelingen aangeboden worden in de eigen regio. Via de website myoomzorg worden patienten en professionals geinformeerd over de myoomzorg en het samenwerkingsverband. Zo vindt de patient op een digitale plek alle informatie over klachten, diagnostiek en behandeling.
Mark van der Gaast, gynaecoloog in het Havenziekenhuis, is blij met het samenwerkingsverband: "Deze samenwerking is een mooi klankbord om met collega's uit andere ziekenhuizen te overleggen welke zorg het beste bij een patient past. Iedere patient die bij ons komt, heeft haar eigen verhaal en persoonlijke vragen. Bijvoorbeeld over de gevolgen van de behandeling voor een toekomstige kinderwens. We geven advies op maat; de mogelijkheid om te overleggen met collega's in andere ziekenhuizen is een grote toegevoegde waarde. Zo blijven we met elkaar op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in de myoomzorg. Daarbij komt dat alle behandelmogelijkheden voor vrouwen met (verdenking op) een vleesboom nu in de regio beschikbaar zijn."
Myomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder en bestaan vooral uit spierweefsel. Naar schatting komen ze bij 30 procent van de vrouwen voor. Ze zorgen voor wisselende problemen. De behandeling van myomen kan complex zijn en de behandelmethode kan verschillen.
Aan het samenwerkingsverband Myoomzorg nemen deel: Albert Schweitzer ziekenhuis, Havenziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen. De samenwerking is tot stand gekomen onder begeleiding van de stichting BeterKeten.