Minister Van der Steur wil met campagne pakkans heling vergroten
Nieuwsbericht | 15-09-2016 | 12:17
Vandaag heeft minister Van der Steur samen met de politie in Den Haag het startschot gegeven voor de campagne `Registreer je waardevolle spullen', onderdeel van de Stop Heling-campagne om heling verder terug te dringen. 80% van de gestolen spullen wordt doorverkocht. Om heling te voorkomen controleren Nederlanders steeds vaker voor de aankoop van tweedehands spullen of deze gestolen zijn via Stopheling.nl en de Stop Heling-app van de politie.
"Wie gestolen spullen koopt, houdt diefstal in stand. Dat meer mensen hun aankopen controleren is dus een goede zaak," zegt minister Van der Steur. 91% van de Nederlanders wil geen gestolen spullen kopen, blijkt uit het rapport Focus op Heling dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
In 2015 zijn 690.000 tweedehands spullen gecontroleerd via Stopheling.nl en de Stop Heling-app van de politie. Het gaat om bijvoorbeeld smartphones, laptops en fietsen. Dit is een stijging van 51% vergeleken met het jaar daarvoor. Dit vergroot de pakkans van helers. Helaas hebben 1,2 miljoen Nederlanders geen probleem met helen. De Stop Heling-campagne wil ook hen bewust maken van de gevolgen en heling zo verder terugdringen.
Het gebruik van Stopheling.nl en de Stop Heling-app verhoogt de kans dat mensen hun gestolen spullen weer terugkrijgen. "Zeker als mensen hun waardevolle spullen hebben geregistreerd", zegt Maaike van den Berg, landelijk projectleider Heling van de Nationale Politie. "Al heel veel mensen registreren hun spullen in de Stop Heling-app, maar dat moeten er wat ons betreft nog veel meer worden", stelt Van den Berg.
Waardevolle spullen registreren om gestolen spullen terug te krijgen
Veel waardevolle producten hebben een uniek serienummer. Met de Stop Heling-app kunnen mensen gemakkelijk de serienummers registreren van deze bij dieven populaire producten. Ook kunnen zij waardevolle bezittingen zonder serienummer, zoals sieraden, kunst en antiek, eenvoudig in de app zetten door een foto te maken, deze te uploaden en een gedetailleerde beschrijving toe te voegen. Ook helpt dit de politie bij het achterhalen van de rechtmatige eigenaar.
Tweedehands aankopen controleren om heling te voorkomen
Op Stopheling.nl en in de Stop Heling-app kan iedereen controleren of het serienummer van een tweedehands product in de politiedatabase van gestolen goederen staat. Deze database wordt dagelijks geactualiseerd en bevat alle goederen die sinds 1 januari 2010 als gestolen staan geregistreerd. Wie via de Stop Heling-website of app ontdekt dat een gestolen goed wordt aangeboden, kan dit via de meldknop op het scherm direct melden bij de politie. Op het kopen van gestolen spullen (heling) staan forse straffen: geldboetes tot EUR 78.000 en/of maximaal zes jaar celstraf.