Vijftien jaar na 9/11: op zoek naar de vijand?
In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
12 sep 2016 20.00 - 21.30
Evenement
Vijftien jaar na de aanslagen op de Twin Towers is de wereld nog steeds in de ban van een groot gevaar: is die, vijftien jaar later, nog steeds onzichtbaar? Een debat over de impact van 9/11 met Victor Toom, Thijs van Dooremalen en Marijn Hoijtink.
Vijf jaar geleden organiseerde SPUI25 een bijeenkomst over de `onzichtbare vijand', tien jaar na de aanslagen in New York. We maken de stand op: wat is er de afgelopen vijf jaar veranderd? En wat de afgelopen vijftien jaar? Onmiddellijk na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 gingen stemmen op dat de wereld voorgoed was veranderd en dat met name het westen zijn onschuld had verloren. We kijken terug op een vijftien jaar lang veranderende wereld.
Wat gebeurde er bijvoorbeeld in het proces om de 2750 slachtoffers in New York te identificeren? Welke verhalen vertellen familieleden? Hoe hebben forensische experts, brandweermannen, priesters en beleidsmakers Ground Zero ervaren? Victor Toom zal een aantal van die ervaringen rondom het zoeken naar de slachtoffers, het identificatieproces, de repatriering van slachtoffers en de wijze waarop slachtoffers worden herdacht en geeerd delen. Daarnaast zullen we kijken naar grote gebeurtenissen: hoe kunnen we die sociologisch verklaren? Is er een opbouw naar grote gebeurtenissen, of komen ze uit het niets? Hoe kunnen we sociologisch over 9/11 nadenken? Thijs van Dooremalen neemt ons mee in zijn onderzoek. En hoe ontwikkelde de Europese veiligheidsindustrie zich na de aanslagen van 9/11? Marijn Hoijtink vertelt.
Over de sprekers
*Thijs van Dooremalen is promovendus bij de afdeling Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt aan een proefschrift over processen van betekenisgeving aan 9/11 in publieke debatten in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Wat zijn grote gebeurtenissen, en hoe kunnen we sociologisch over ze denken?
Marijn Hoijtink promoveerde op 27 januari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Securing the European `Homeland': Profit, Risk, Authority. Op dit moment is zij werkzaam als docent politicologie aan de afdeling Bestuurwetenschap en Politicologie aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.
Victor Toom doet onderzoek naar identificatieprocessen na rampen en genocide. In het bijzonder gaat zijn onderzoek over forensische kennis en de betrokkenheid van familieleden van slachtoffers bij het identificeren van slachtoffers van 9/11 en Srebrenica. Victor is momenteel Marie Curie Research Fellow aan de Goethe Universiteit in Frankfurt am Main. In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.
AANMELDEN
Locatie
* Spui 25
Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam
+31 (0)20 525 8142
Ga naar detailpagina
* www.spui25.nl
Gepubliceerd door Spui25