Museum Boijmans Van Beuningen viert honderdjarig bestaan Gispen

Museum Boijmans Van Beuningen viert honderdjarig bestaan Gispen

10 september 2016 - 26 februari 2017

De stalen buismeubelen, de Giso-lampen: het bedrijf Gispen verrijkte de Nederlandse interieurs en kantoren met een aantal bijzondere ontwerpen. De Gispen-meubelen en -lampen zijn nog steeds zeer geliefd bij zowel verzamelaars als particulieren en ook voor werkomgevingen blijft Gispen een belangrijk merk. Museum Boijmans Van Beuningen viert het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten.

Gispen Specials

Met de tentoonstelling `Gispen Specials - De klant is koning' concentreert Museum Boijmans Van Beuningen zich op de onbekende Gispen-ontwerpen. Het museum selecteerde ruim zeventig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. Deze ontwerpen tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van dit bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een opdrachtgever of een klant die uit het reguliere aanbod van Gispen (en andere meubelfabrieken) geen keuze kon maken.

Pianolampje

Voorbeelden van specials lopen uiteen van een smeedijzeren kroonluchter voor de Waalse Kerk in Rotterdam uit 1924, een pianolampje voor een vriend uit 1928 en een extra grote vergadertafel voor de Van Nellefabriek uit circa 1930. In 1986 maakte Gispen `antroposofische' bureaus voor het Gasuniegebouw en in 1988 stoelen voor de Rotterdamse Schouwburg. Op dit moment worden deze stoelen aangepast zodat ze eenvoudig verplaatst of verwijderd kunnen worden. Het pianolampje werd een van de toonaangevende ontwerpen van Gispen. Zo werd een special een product in oplage.

Gispen in Rotterdam

Willem Hendrik Gispen (1890-1981) had de kunstacademie in Rotterdam niet eens afgemaakt, toen hij in 1916 aan de Coolsestraat in Rotterdam zijn eigen smederij oprichtte, W.H. Gispen & Co. Samen met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt richtte Gispen de Rotterdamse Van Nellefabriek in. De Van Nellefabriek staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook was Gispen de belangrijkste leverancier van de meubelen in Huis Sonneveld. Deze villa op steenworp afstand van het Museum Boijmans Van Beuningen, geldt als een belangrijk voorbeeld van luxueuze nieuwe zakelijkheid.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook de publicatie `Gispen Specials - De klant is koning', deze is verkrijgbaar via de museumshop, webshop.boijmans.nl en de gerenommeerde boekhandel.