De slotenmaker Purmerend: Gebruik sloten met kerntrekbeveiliging


Purmerend, 20160829 -- De afgelopen jaren is steeds een grote stijging zichtbaar in het aantal inbraken waarbij de methode cilindertrekken wordt gebruikt. Om deze reden hebben verschillende organisaties de krachten gebundeld om sloten met een kerntrekbeveiliging verplicht te maken. Het resultaat hiervan is dat sinds het begin van dit jaar alle nieuw te bouwen woningen verplicht van sloten voorzien moeten worden die beveiligd zijn tegen cilindertrekken. De slotenmaker Purmerend licht toe waarom deze verplichting om sloten met kerntrekbeveiliging te plaatsen een goede ontwikkeling is.

Wettelijke verplichting beveiliging tegen cilindertrekken

Cilindertrekken is een inbraakmethode die ook wel de Bulgaarse methode genoemd wordt. Deze naam is aan de manier van inbreken gegeven omdat het veelal Bulgaren waren die de inbraakmethode in het begin toepasten. Bij cilindertrekken (of kerntrekken) wordt een schroef in de cilinder van een slot gedraaid waarna hier druk op wordt gezet en de hele kern uit het slot kan worden getrokken. Cilindersloten kunnen hier tegen beveiligd worden door een hardmetalen kern in de sloten te gebruiken. Hierdoor is een enorme druk nodig om de kern uit het slot te trekken waardoor het vrijwel onmogelijk is om de methode nog toe te passen. Sinds 2016 is het wettelijk verplicht om woningen van dit soort sloten te voorzien. Deze verandering is opgenomen in het Bouwbesluit na een samenwerking van verschillende organisaties.

Samenwerking verschillende veiligheidsorganisaties

Net zoals de slotenmaker Purmerend, juicht ook de landelijk ambassadeur aanpak woninginbraken de wettelijke verplichting voor het plaatsen van sloten met kerntrekbeveiliging toe. Charlie Aptroot is de ambassadeur die zich bezighoudt met de bestrijding van woninginbraken in Nederland en tevens burgemeester van de stad Zoetermeer. Hij meldt dat door de samenwerking van verschillende veiligheidsorganisaties bewoners van nieuwbouwwoningen beter beschermd zullen zijn tegen deze veel toegepaste inbraakmethode. De organisaties die hieraan hebben bijgedragen zijn onder andere de Normcommissie NEN 5096, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, de NEN en verschillende brancheorganisaties zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Deze zeldzame samenwerking tussen meerdere organisaties is een duidelijke aanwijzing dat de inbraakmethode kerntrekken een groot probleem is dat de aandacht van iedere huiseigenaar nodig heeft.

Sloten met kerntrekbeveiliging voor alle woningen

Hoewel de wettelijke verplichting voor sloten met een kerntrekbeveiliging een goede ontwikkeling is om het aantal woninginbraken terug te dringen kan er nog altijd meer gedaan worden volgens de slotenmaker Purmerend. Zo is het bijvoorbeeld niet voldoende dat alleen nieuwbouw woningen verplicht van deze sloten voorzien moeten worden. Ook huiseigenaren met een oudere woning zouden goed voorgelicht moeten worden van de risico’s die zij lopen. Een inbreker kan namelijk met behulp van de methode binnen 30 seconden een onbeveiligd slot openkrijgen. Deze oudere woningen moeten daarom ook hun sloten vervangen voor modellen met een kerntrekbeveiliging.