Proef met wollige maaiers langs Twentekanaal

Proef met wollige maaiers langs Twentekanaal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 01 augustus 2016- Laatste update: 01 augustus 2016 09:37 uur

Betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam. Als mogelijk alternatief voor mechanisch maaien, voerde Rijkswaterstaat in de afgelopen periode een proef uit langs de oevers van het Twentekanaal.

Pilot begrazing langs het Twentekanaal

Tussen de brug bij Almen en de brug bij Lochem trokken 400 schapen van de schaapskudde 't Niejboer tussen 24 mei en 21 juni langs het water om de vegetatie te begrazen.

Toename biodiversiteit

Ervaringen op andere plaatsen laten zien dat begrazing leidt tot een biodiversiteitstoename. Door begrazing krijgt de natuur de ruimte. Planten- en bloemenzaden worden via de schapenvacht, ontlasting en de hoeven verspreid over de verschillende graasgebieden. Hierdoor ontstaat een grotere variatie aan bloemen, wat vlinders, hommels en andere insecten aantrekt. Ook is er sprake van lokale economische activiteit, klimaatvoordeel en draagt deze werkwijze bij aan de natuurlijke beleving langs het water met en gelijkblijvende waterveiligheid.

Duurzaam en innovatief

De kosten en baten zijn onder meer afhankelijk van de te begrazen gebieden, zoals de grootte en (verspreide) ligging van gebieden en de toegankelijkheid. Dit wordt verder in kaart gebracht. In het najaar van 2016 wil Rijkswaterstaat een proef doen langs de IJssel.

De proef is onderdeel van het Rijkswaterstaatprogramma SSRS (Self Supporting Rivier Systeem) waarbij het doel is om met innovaties en slimme vormen van samenwerking het beheer betrouwbaarder, duurzamer en betaalbaarder te maken.

Reportage

Benieuwd hoe de herder met zijn kudde op locatie komt? Bekijk de reportage van Omroep Gelderland.