50PLUS wil het fijne weten over Wmo-budgetten

50PLUS wil weten of de Wmo-gelden bij gemeenten worden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Daarom hebben nagenoeg alle provinciale afdelingen van 50PLUS WOB-verzoeken naar al de gemeenten in hun provincies gestuurd.

50PLUS in Limburg was op 3 juni de eerste provincie die het WOB-verzoek wegstuurde. Andere afdelingen van 50PLUS volgden snel daarna.

De afgelopen weken hebben de media veel gemeld met betrekking tot de besteding van de Wmo-budgetten en in het bijzonder de Wmo-overschotten. 50 PLUS vindt dat de ter beschikking gestelde Wmo-budgetten ten volle hieraan besteed moeten worden. Op basis van dit uitgangspunt wordt een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur gedaan en wordt de gemeenten verzocht informatie over de besteding te geven en een eventueel overschot van het Wmo-budget 2014 respectievelijk 2015 te vermelden. 50PLUS wil hiermee controleren of de gemeenten zich wel houden aan de afspraken. Dan zal ook duidelijk worden of de recente rechterlijke uitspraken worden nageleefd.

Omdat gemeenteraden vaak onvoldoende in staat zijn die uitgaven te controleren, wil 50PLUS dat zoveel mogelijke ook lokale rekenkamers worden ingeschakeld. De ANBO juicht dat toe, maar stelt ironisch vast dat juist deze rekenmeesters de afgelopen jaren zijn gekort op hun budget.

De gezamenlijke Nederlandse gemeenten zouden dik geld overhouden aan de WMO-budgetten. Er wordt landelijk zelfs gesproken over globaal 300 miljoen euro. 50PLUS is van mening dat de ter beschikking staande Wmo-budgetten ten volle aan het eigenlijke doel besteed moeten worden.

50PLUS vindt het schandalig dat Wmo-overschotten besteed gaan worden aan algemene doelen binnen de gemeenten of terecht komen in een reservefonds. Temeer daar veel ouderen en zwakkeren in de samenleving door de gemeenten zijn gekort in hun budget en/of huishoudelijke hulp of zorg, maar niet in staat zijn om dit bij hun gemeente aan te kaarten.

(c) 22 juni 2016