Werkgroepen goed op dreef


Publicatiedatum:
maandag 20-06-2016
"Het is nog best lastig", dat concludeerde een van de werkgroepleden na het `tegeltjes-inzamelspel'. Tijdens de tweede bijeenkomst probeerden de werkgroepen in kleine groepjes het perfecte systeem voor hun wijk bij elkaar te puzzelen.
Ze kozen hierbij voor gft (groente-, fruit- en tuinafval), pd (plastic en drinkpakken) en restafval het inzamelmiddel (zak of bak) van hun voorkeur, hoe vaak het moet worden opgehaald en de loopafstand tot het inzamelpunt.

Voorwaarde hierbij was dat het moet leiden tot minder restafval en minder kosten. Een hele puzzel en zeker niet makkelijk.

"Zelf heb ik er wel wat voor over om bijvoorbeeld gft vaker te laten ophalen, maar je wilt ook rekening houden met wijkbewoners die een kleine portemonnee hebben", merkte een van de deelnemers op.

De bewoners van eiland 3 (Floriande) haalden uiteindelijk de beste score.
Pieter Reus van Onsburo legt uit:

"Jullie hebben ervoor gekozen om plastic en drinkpakken dichter bij huis in te zamelen en het restafval juist op grotere afstand te plaatsen. Voor het kwijtraken van het restafval moet dus meer moeite worden gedaan en daarmee ontmoedig je dat mensen meer bij het restafval doen".

Inzamelpilots Floriande
Foto: Jur Engelchor

De werkgroepleden zijn goed op dreef en worden steeds enthousiaster. Ook de stellingen die aan het begin van de avond werden voorgelegd, leverden interessante discussies op.

"Service op het gebied van afval inzamelen is erg belangrijk, maar het milieu weegt ook zwaar". "Aandacht voor milieu is goed, maar ik wil er geen extra stank of insecten door".

De volgende bijeenkomst van de werkgroepen is bij Meerlanden. Na een rondleiding door de Groene Energiefabriek, buigen ze zich dan over een definitieve keuze voor het proefsysteem voor hun wijk.