Vluchtelingenkinderen Griekenland gemiddeld al 1,5 jaar zonder school

maandag 23 mei 2016 12:09 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Save The Children Nederland

Vluchtelingenkinderen die vast zitten in Griekenland, zijn gemiddeld al anderhalf jaar niet naar school geweest. Een op de vijf van hen heeft zelfs nog nooit onderwijs gehad. Daardoor is een generatie van vluchtelingenkinderen ontstaan die het recht op onderwijs is ontzegt, stelt Save the Children na eigen onderzoek.

Vandaag is de World Humanitarian Summit in Istanbul begonnen, waarbij ook aandacht is voor onderwijs aan vluchtelingen. Uit het onderzoek van Save the Children blijkt echter dat hoewel vluchtelingenkinderen zelf onderwijs als prioriteit zien, een op de vijf van hen nog niet eens met school is begonnen. Uit het onderzoek komt naar voren dat Syrische vluchtelingenkinderen het gemiddeld al 25,8 maanden zonder onderwijs moeten doen, terwijl dat voor Afghaanse kinderen zo'n 10,7 maanden is.

"Van de 7,3 miljoen vluchtelingenkinderen die op dit moment over de wereld zwerven, heeft de helft geen toegang tot onderwijs. De internationale gemeenschap zal daar de komende decennia de gevolgen van merken. Daarom eisen we op de top dat geen kind op de vlucht langer dan een maan zonder onderwijs blijft", zegt Helle Thorning-Schmidt, CEO van Save the Children International.

"Kinderen die hun leven hebben gewaagd om in Europa te komen, verliezen de beste jaren van hun leven in vluchtelingenkampen, detentiekampen, achter grenshekken en muren. Veel van die kinderen kennen niet anders dan conflictsituaties, geweld, gedwongen vlucht, en de laakbare situatie waarin ze nu zitten. Ze verliezen de hoop op een toekomst."

De speciale VN-gezant voor Onderwijs Wereldwijd Gordon Brown maakt vandaag samen met Save the Children, Unicef, de Libanese minister van Onderwijs en anderen, een nieuw fonds bekend dat is gericht op scholing van kinderen in noodsituaties, onder de titel Education Cannot Wait. "Als donorlanden fondsen gaan toezeggen, kunnen we meer onderwijs bieden aan kinderen in nood en in langdurige crisissituaties", zegt Thorning-Schmidt.

Mensen die langer dan zes maanden van huis zijn vanwege bijvoorbeeld geweld of natuurrampen, keren doorgaans niet binnen drie jaar terug. De gemiddelde duur van hun vlucht wordt zelfs geschat op 17 jaar. Thorning-Schmidt: "Als je kijkt hoelang kinderen en hun families gemiddeld op de vlucht zijn, is het pure noodzaak dat ze zo snel mogelijk toegang hebben tot basisbehoeften zoals onderwijs. De EU moet onder ogen zien dat onderwijs een noodzaak is voor kinderen die gestrand zijn in Griekenland en op de Balkan. Het moet de overheden die te maken krijgen met grote vluchtelingenstromen steunen bij het opzetten van tijdelijke voorzieningen en komen met oplossingen voor de langere termijn."

Save the Children geeft in Griekenland onderwijs aan kinderen op de vlucht in haar Kindvriendelijke Plekken. De organisatie is haar onderwijsactiviteiten aan het uitbreiden, onder meer door tijdelijke klaslokalen op te zetten.

*

*

*

*