Warning: Undefined variable $persbericht in /srv/home/opennieuwsbanknl/domains/opennieuwsbank.nl/htdocs/www/inc_get_body.php on line 95
Bizarre breisels en zoektocht naar ecologische wol
RIJSWIJK, 20160413 -- Op 22 en 23 april 2016 vinden de ‘nederlandse breidagen’ plaats in de Broodfabriek in Rijswijk (ZH). Een evenement dat geheel in het teken staat van trends rondom breien en haken. Voor zowel de beginnende creatieveling als voor gevorderden en experts is er genoeg te doen. Het delen van kennis, het overbrengen en leren van nieuwe technieken om breiers en hakers verder te helpen, is een belangrijk onderdeel van de breidagen. Ook aan de kinderen is gedacht, op zaterdag kunnen zij terecht in het Kinderatelier waar ze leren breien, haken en weven maar er zijn ook andere wollige toepassingen mogelijk.
Hoofdgast is de Londense kunstenares, breister en ontwerpster Anna Maltz. Anna is een bekende naam in de breiwereld, vooral op Instagram is ze zeer bekend onder de naam @sweaterspotter. Anna spreekt Nederlands omdat haar familie oorspronkelijk uit Nederland komt. Zij is het eerste lid van de familie die in Engeland is geboren. Onlangs is haar boek ‘Pinguïn a knit collection’ uitgegeven met patronen waarin de pinguïn de basis vormt, evenals haar eigen ontworpen techniek ‘Marlisle’. Hierin geeft Anna workshops, een Masterclass en een lezing.
Naast de workshops van Anna zijn ook Nederlandse ontwerpers aanwezig, zoals Carla Meijsen van The Dutch Knitters, Monique Boonstra van Kantwerk, kunstenares en modeontwerpster Leslie Eisinger, breier en colorist Loret Karman, ontwerpersduo Club Geluk, alleskunner Wieke van Keulen. Ook zij geven workshops en Masterclasses.
Een bijzonder onderdeel is de gratis ‘Eerste Hulp bij Breien en Haken’ of de EHBBH. Daar zitten beide dagen altijd 2 of meer specialisten voor u klaar om alle vragen te beantwoorden. Of het nu gaat om bepaalde steken, opzetten of afkanten, het lezen van patronen, wat te doen met Engelstalige patronen of het krijgen van advies om 2 kleuren wol te combineren, alles kan! Via een speciale Facebookgroep kunt u zelfs het ‘probleem’ alvast aanmelden zodat de dokters zich optimaal kunnen voorbereiden.
Verder is ‘De Grootste Gehaakte Deken ter Wereld’ aanwezig met een aan-haak-café, een inleverpunt voor lapjes en dekens die aan elkaar gehaakt gaan worden. Dit is een sociaal project in het kader van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018, haken verbindt mensen.
Er zijn diverse meet & greets, KAL bijeenkomsten, meetings, samen breien en haken, boeksigneersessies en veel meer. De brei- en haakwerelden van de hobbyist en professional smelten samen op de nederlandse breidagen.
Verder worden er interessante lezingen georganiseerd rondom breien, schapen, trends, vernieuwingen, garens en veel meer. Als bezoeker kunt u hier gratis bij aanwezig zijn. Zo gaat de lezing van Club Geluk over hun bizarre breisels en hun brei-avonturen. Denk aan de gebreide folder van de HEMA of de gebreide voorkant van het Volkskrant Magazine.
Het produceren en vooral verkopen van ecologische wol en textiel is in opkomst. De consument en winkelier vinden het steeds belangrijker dat de wol van een diervriendelijke en ecologische boer afkomstig is. Op een ecologische manier spinnen en verven komt steeds meer voor. Maar is de wol ook echt ecologisch of biologisch wanneer er een label ‘ecologisch’ aan hangt? Of is het een populaire term die fabrikanten gebruiken om hun garen te classificeren? Marja de Haan is eigenaar van wolwinkel Trollenwol in Driebergen. Zij verkoopt uitsluitend biologische en ecologische brei- en haakgarens. Om het belang hiervan uit te dragen is ze een persoonlijke zoektocht naar ecologische producten begonnen. Tijdens de breidagen kunt u het Trollenwol infocentrum bezoeken. Daar zijn ook Ronnie Eunson en Sue White van Uradale Farms in Scalloway (Shetland) aanwezig. Zij produceren het garen ‘Aalmerk’ op volledig ecologische wijze.
Ronnie en Marja hosten tevens het dagelijkse seminar gedeelte (lezingen). Hierin vertelt Marja over haar zoektocht en missie, er is beeldmateriaal, er is ‘voel’ materiaal en er kan gediscussieerd worden. Iedereen die geïnteresseerd is, wordt uitgenodigd om mee te luisteren maar vooral ook om mee te praten en te discussiëren. Is het mogelijk om volledig ecologisch te produceren en zo ja, hoe dan?
Natuurlijk kan er ook uitgebreid gewinkeld worden op het marktgedeelte waar meer dan 60 breiwinkels hun pop-up stores inrichten. Niet alleen wol en katoen, ook veel ecologische en biologische garens zijn daar te vinden, om in het ecologische thema te blijven. In alle prijsklassen is wol te vinden, van goedkopere merken tot hele dure strengen garen. Daarnaast is er vilt, spinnewielen, boeken, patronen, accessoires, de nieuwigheden op het gebied van brei- en haaknaalden, knoopjes en bedels. Alles wat een breier of haker wenst, is hier te vinden.
Voor het volledige programma verwijzen wij u naar de website www.breidag.nl.
nederlandse breidagen
22 & 23 april 2016 in de Broodfabriek, Volmerlaan 12 te Rijswijk (ZH)
Openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: € 9,00 per dag of € 17,00 voor beide dagen
Breidag is tevens te volgen op Twitter, Facebook, Ravelry en Instagram