Fryslan wurket oan feilich, genoch en skjin wetter

Provinciale Staten van Fryslan hebben op 20 april het 4e Waterhuishoudingsplan (WHP4) van de provincie Fryslan vastgesteld. Op 19 april heeft het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslan het Waterbeheerplan 2016-2021 vastgesteld. In deze waterplannen staat hoe provincie en Wetterskip het waterbeheer in Fryslan de komende zes jaar gaan uitvoeren.

Waterhuishoudingsplan

Het vierde Waterhuishoudingsplan vervangt het derde provinciale WHP dat in december 2015 afliep. Hoofdoel is een veilige en bewoonbare provincie. Met gezonde en veerkrachtige watersystemen voor de mienskip. Het plan wordt uitgevoerd binnen drie thema's: veilig, voldoende en schoon water. Gedeputeerde Sietske Poepjes: "Met dit vierde plan zetten we in grote lijnen het bestaande beleid voort. De doelen zijn nog actueel, alleen in de uitvoering passen we het een en ander aan. De Veenweidevisie is ook volledig verwerkt in het nieuwe plan. Verder ontwikkelen we onder meer een visie op zwemmen in het buitenwater en kijken we naar de mogelijkheden voor nieuwe zwemwaterlocaties."

Amendementen

Bij de vaststelling van het plan zijn twee amendementen aangenomen. Een breed gedragen amendement gaat over `fracking'. De provincie zich zal verzetten tegen initiatieven en onderzoeken om met fracking schaliegas uit de Friese bodem te halen. De provincie wil geen risico lopen op verontreiniging van het grondwater.

Het tweede amendement gaat over het betrekken van natuurorganisaties bij afspraken over de uitvoering van de POP-3 regeling (Europees Plattelands Ontwikkelingsprogramma). Deze regeling is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit.

Waterbeheerplan

Wetterskip Fryslan voert een groot deel van het regionale waterbeheer uit in Fryslan en het Groninger Westerkwartier. Zoals het onderhoud van dijken, oevers en kaden en het op peil houden van het water in sloten, vaarten en kanalen. Ook zuivert het waterschap afvalwater van huishoudens en bedrijven en neemt het maatregelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Dijkgraaf Paul van Erkelens: "We moeten ons watersysteem robuuster maken en inrichten op de gevolgen van klimaatverandering. Samen met inwoners, overheden, organisaties en bedrijven zoeken willen we daar slimme, haalbare en betaalbare oplossingen voor."

Samen aan het werk

Het Waterhuishoudingsplan en het Waterbeheerplan zijn op elkaar afgestemd. Ook in de uitvoering werken Provincie en Wetterskip nauw samen. Door het versterken van zeedijken en waterkeringen wordt Fryslan voorbereid op meer regen en hoger water op zee. Verder werken we aan voldoende water voor landbouw, natuur en recreatie. En het behoud van een toereikende zoetwatervoorraad in de ondergrond. De waterkwaliteit neemt toe door afvalwater beter te zuiveren en het watersysteem natuurvriendelijker in te richten. Naast provincie en Wetterskip hebben ook gemeenten, Rijkswaterstaat en Vitens rollen en taken in het provinciale waterbeheer.

Het vierde Waterhuishoudingsplan en het Waterbeheerplan zijn te vinden op:

www.wetterskipfryslan.nl/waterbeheerplan

www.fryslan.frl/whp4