'Lidstaten moeten mankracht leveren in Griekenland'
Nieuwsbericht | 09-04-2016 | Europese lidstaten moeten meer doen om Griekenland te helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. Dat zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag na een bezoek aan Athene, waar hij samen met vijf Europese collega's een registratiecentrum bezocht. `Griekenland is voor een bijzonder zware uitdaging gesteld. Zij kunnen rekenen op onze solidariteit en onze hulp dus ook bijzonder goed gebruiken', aldus Koenders.
Volgens de minister zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor lidstaten om bij te springen. `De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen.' Bijdrages van landen kunnen echt verschil maken, zegt de minister.
`Nederland draagt bij op Lesbos en Chios, met de inzet van een groot team van circa 85 experts, dat helpt bij de registratie van vluchtelingen', zegt Koenders. Daarnaast worden er zes experts ingezet bij EASO, de Europese asielorganisatie, en geeft Nederland noodhulp. Vorig jaar droeg Nederland 1,5 miljoen euro bij aan het UNHCR en het Rode Kruis. Daarnaast zijn er hulpgoederen geleverd, zoals slaapzakken, dekens, veldbedden, generatoren en hygiene kits.
Nederland nam als EU-voorzitter het initiatief voor het bezoek aan Griekenland. Koenders reisde samen met Portugese, Franse, Slowaakse, Maltese en Italiaanse collega's naar Athene. Ze spraken onder meer met president Pavlopoulos, premier Tsipras en een aantal Griekse ministers over hoe Griekenland omgaat met de migratiecrisis.
De ministers wilden kort na het sluiten van het migratieakkoord met Turkije zelf zien hoe de situatie in Griekenland nu is. `Er is een geloofwaardig begin gemaakt met de uitvoering van het EU-akkoord met Turkije. Nu moeten we een stevige vinger aan de pols houden om te zien of de uitvoering goed verloopt', zei Koenders.
Daartoe bezochten ze opvang- en registratielocatie voor vluchtelingen in de buurt van Athene (Elaionas). `Ik heb vandaag weer gezien wat het voor mensen betekent om huis en haard te verlaten. Onvoorstelbaar hoeveel pijn, verdriet en ellende daarbij komt kijken', zei de minister na gesprekken met vluchtelingen. `Ik heb ook veel waardering voor de hulpverleners die zich hier met man en macht inzetten voor fatsoenlijke opvang en een snelle asielbeoordeling van deze vluchtelingen.'
Volgens Koenders wordt mensensmokkel door het migratieakkoord onaantrekkelijk en hiermee kan worden voorkomen dat mensen hun leven op zee riskeren. Ook ontstaat er een legale migratieroute, waardoor vluchtelingen op een eerlijke en veilige manier naar Europa kunnen komen. `Alleen door onderling solidariteit te tonen en samen te werken met Turkije kunnen we illegale migratie stoppen en menselijk leed voorkomen.'