CBS-cijfers: onderwijs bezuinigt 3,8 miljard op personeel

Meer doen met minder mensen, de AOb laat dat al jaren zien. Volgens het CBS is vooral in basis- en voortgezet onderwijs flink geknepen in het personeelsbestand waardoor er in tien jaar 3,8 miljard is bespaard.

In een uitvoerig overzicht laat het CBS zien dat de uitgaven aan onderwijs in de tussen 2004 en 2014 flink zijn opgelopen. Voor het overgrote deel zijn dat demografische trends: meer jongeren en daarnaast meer jongeren die doorleren. Alleen in het basisonderwijs is er krimp. Daarnaast zijn er salarisontwikkelingen, zoals het convenant leerkracht die voor een flinke positieverbetering zorgde. Overigens zorgde de nullijn in de jaren 2008-2014 voor een pas op de plaats. Alles bij elkaar de uitgaven flink op.

Het CBS berekent ook hoeveel het onderwijs bespaart door per leerling minder personeel in te zetten, een trend die de AOb al jarenlang onder de aandacht van de politiek brengt, omdat het leidt tot meer werkdruk en vollere klassen.

Over die tien jaar heeft onderwijs zo 3,8 miljard euro bespaard door te knijpen in het personeelsbestand. Het CBS maakt daarbij geen onderscheid tussen directie, oop en leraren, maar rekent al het personeel mee in de verhouding personeel en deelnemers. Hoe dan ook, betekent dat meer doen, met minder mensen.

Besparing door minder personeel per leerling uitgesplitst per sector


Basisonderwijs                       -1.178 miljoen
Speciaal onderwijs                       -31 miljoen
Voortgezet onderwijs                 -1.194 miljoen
MBO                                      -133 miljoen
HBO                                     -327 miljoen
Universiteit                             -929 miljoen

In het basis- en voortgezet onderwijs is die trend het sterkst. Die twee sectoren bespaarden volgens het CBS elk 1,2 miljard. Dat komt omdat in het basisonderwijs het aantal personeelsleden harder daalde (-11%) dan het aantal leerlingen (-6%). In het voortgezet onderwijs daalde het personeel (-4%) en steeg het aantal leerlingen (+5%). Hogescholen en universiteiten hebben de toeloop van studenten ook met minder mensen opgevangen, waardoor in het hoger onderwijs in totaal ook 1,2 miljard werd bespaard op personeel.