Persvrijheid Turkije verder onder druk

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 01/04/2016 at 12:32 / Tags: EU, Obama, Turkije, VS

In Turkije is het nog steeds onrustig na een serie aanslagen die al tientallen doden hebben geeist. Israel heeft de reiswaarschuwing verzwaard: Israelische burgers moeten `zo snel mogelijk' Turkije verlaten wegens het hoge risico op aanslagen. Dat is het op een na hoogste niveau. Ook de VS waarschuwde haar onderdanen voor aanslagen.

Intussen heeft het regime-Erdogan de persvrijheid in het land verder onder druk gezet. Woensdagavond blokkeerde het de Europese en Amerikaanse internet-edities van Zaman in Turkije: die zijn daar niet meer te bekijken. Naar wordt aangenomen is dit gebeurd omdat de sites kritiek uitten op het regime-Erdogan, dat al eerder ingreep bij Zaman.

Zaman is niet alleen op internet te vinden; het is de grootste krant van Turkije met een oplage van ruim 648.000. Begin deze maand stelde het regime-Erdogan al de mediagroep onder curatele die eigenaar is van Zaman. Enkele uren later vielen tientallen politiemannen de kantoren van Zaman binnen.

Na de krant zijn dan nu de internetedities aan de beurt. De volgende websites zijn in Turkije geblokkeerd: zamanhollanda.nl (Nederland), zamanbelcika.be (Belgie), zamaningiltere.com (Frankrijk ) en zaman-online.de (Duitsland ). De geblokkeerde sites zijn in het Turks. De Nederlandstalige editie van Zaman, zamanvandaag.nl, is niet getroffen en nog te raadplegen.

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag zei donderdag weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat dit is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. Cerit zegt dat de websites ook na de nationalisering van de Turkse krant Zaman `gewoon door zijn gegaan met kritische berichtgeving over de regering-Erdogan': "Kennelijk werd dit te bedreigend gevonden door de Turkse overheid.'

EU

De hoofdredacteur van Zaman Vandaag zou graag zien dat de EU een duidelijk signaal geeft aan de Turkse overheid door zich te verzetten tegen de blokkade, maar heeft er weinig vertrouwen in dat dit zal gebeuren. 'Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over', aldus Cerit in Zaman Vandaag.

De in Washington gevestigde perswaakhond Freedom House luidde begin maart al de alarmbel over de aanstelling van "beheerders" bij Zaman. Dit komt neer op een regeringsovername van de Turkse nieuwsdienst, aldus Freedom House toen. Een woordvoerder uitte zijn zorgen over deze 'flagrante schending van de beginselen van de rechtsstaat en van de persvrijheid' en over het stilzwijgen van de EU. Volgens hem wordt dit ingegeven door de afspraken tussen Brussel en Ankara over de Syrische vluchtelingencrisis waar Europa mee te maken heeft.

VS

Donderdag kwam het in Washington tot incidenten bij het Brookings Institute, toen Turkse veiligheidsagenten slaags raakten met journalisten en mensen die demonstreerden tegen Erdogan, die daar een toespraak zou houden. Een journalist werd door Turkse veiligheidsagenten afgevoerd, een andere werd geschopt, en een cameraman kreeg van hen een opnameverbod. Dit was te lezen op Twitter. Volgens de Amerikaanse National Press Club gingen deze acties door Turkse veiligheidsmensen ver over de schreef: zij zijn in de VS als gasten en hebben geen enkel recht journalisten of demonstranten aan te pakken.

De adjunct-veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Ben Rhodes, verklaarde later op de dag dat het Witte Huis op de hoogte is van de incidenten en dat het op blijft komen voor de persvrijheid in elk land, "Turkije inbegrepen". De president is momenteel in de Amerikaanse hoofdstad om de nucleaire veiligheidstop bij te wonen.

Foto: Erdogan in gesprek met de Amerikaanse president Obama, bron: Presidency of the Republic of Turkey