Alumni New Board Program en Commissarissencyclus wederom te gast bij strafzaak

Door dr. Danielle Melis MBA

"Op 29 maart 2016 was een groep van ruim vijftien alumni van het New Board Program en de Commissarissencyclus samen met prof. dr. Annemieke Roobeek, dr. Danielle Melis MBA en mr. Jan Maarten Slagter op uitnodiging van het Openbaar Ministerie te gast bij de Rechtbank te Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM), in samenwerking met Nyenrode, ontving voor de tweede maal een groep alumni die allen werkzaam zijn als commissaris of bestuurder voor een `field-trip' waarin het OM in dialoog ging met onze alumni over de strafzaak tegen negen corruptieverdachten ten tijde van hun aanstelling bij de vastgoedbank van SNS Reaal, SNS Property Finance. Het OM gaf een heldere toelichting op de zaak en de tenlastelegging. `Daar waar de financiele sector alle belang heeft bij integriteit en vertrouwen, hebben de verdachten bijgedragen aan het beeld van zakkenvullende bankiers die elkaar de bal toespelen en een graantje meepikken,' betoogt het OM dinsdag in het requisitoir.' In die zin is deze fraude zeer ondermijnend voor de moraal van de "gewone man".'

Na het bijwonen van een deel van de openbare zitting, vond er onder leiding van landelijk cooerdinerend Officier van Justitie Fraude, mr. Vincent Leenders en Teamleider Fraude Functioneel Parket Amsterdam mr. Thomas Bosch en prof. dr. Annemieke Roobeek een levendig debat plaats over deze zaak en de rol van toezichthouders en bestuurders in het algemeen. Vragen over: welk moreel kompas werkte hier (of beter gezegd: werkte niet)? Welke signalen in de aanloop naar deze escalatie werden onvoldoende onderkend? En door wie? De rol van DNB? Wat was de rol van de RvB van SNS Reaal als RvC van SNS Property Finance? Integriteitsbeleid en risicobeheersing in geval van inhuur van derden? Ketenverantwoordelijkheid? Wat is de functie van gedragscodes? En werken ze? Hoe blijf je aandacht houden voor signalen, ook in tijden van crisis of juist kansen?

Deze tweede `field-trip' is een prachtig voorbeeld van een initiatief vanuit Nyenrode, met dank aan prof. dr. Annemieke Roobeek, waarmee het Nyenrode Corporate Governance Instituut, in samenwerking met het New Board Program, de Nyenrode Commissarissencyclus en Nyenrode-faculty laat zien dat Nyenrode voorop loopt in het corporate governance debat. Onze alumni vormden - in de woorden van het OM - een zeer terzake kundig gezelschap, dat in de dialoog met het OM ook duidelijk blijk gaf van het feit dat het in deze zaak vertoonde gedrag onbehoorlijk is en slechts beantwoord kan worden met een zware strafmaat. Het OM heeft de functie van het strafrecht in de bevordering van good governance in Nederland aan de hand van deze casuistiek nader toegelicht. Zij gaf daarbij aan de waar het interne toezicht altijd de eerste schil is om nader onderzoek te (laten) doen naar feiten, de rol van het strafrecht er een is die mogelijk in de toekomst (desgewenst) zou moeten kunnen worden ingezet.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst waar Nyenrode wederom heeft laten zien de brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk. Wij hopen op een vervolg in deze reeks van `field-trips' waarbij Nyenrode initiatieven als deze onder de vlag van het Nyenrode Corporate Governance Instituut het voorbeeld van Annemieke Roobeek zullen volgen. De alumni van Nyenrode, de bestuurders en toezichthouders en het OM als initiator hebben laten zien dat het debat rondom good governance volop gaande is. Nyenrode draagt hieraan graag bij."

Dit artikel is gepubliceerd in de nieuwsbrief NCGI april 2016 Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Wenst u te reageren dan kan dat naar ncgi@nyenrode.nl