Adopteer een Kip lanceert `Kakelvertaal-app'


[IMG]

Adopteer een Kip lanceert `Kakelvertaal-app'

Onlangs publiceerde Adopteer een Kip een persbericht over de ontwikkeling van een kakelvertaal-app. Sommige hadden het misschien al door, maar dit was natuurlijk een grapje. 1 april hebben wij aangegrepen om een belangrijke onderwerp aan te kaarten: het welzijn van kippen.

Adopteer een Kip werkt niet aan een vertaal-app, maar als je zelf goed luistert kun je wel degelijk het welzijn van je kip peilen aan de hand van hun gekakel. Iedere kippenhouder zal uit de geluiden van zijn eigen kip al wel het een en ander herkennen. Bijvoorbeeld als ze broeds zijn of als je
aan komt lopen met eten.

Kippen-compilatie
Een aantal mensen hebben daadwerkelijk filmpjes van hun kip opgestuurd. Daar hebben we een compilatie van gemaakt. Deze vind je op Youtube.

Hieronder een paar voorbeelden van kipgeluiden:

"Ik wil het heel graag"
Kippen maken een kakelend geluid als ze iets graag willen. Bijvoorbeeld voorafgaand aan het leggen van een ei, als ze voer verwacht of, in het geval bij een biologische boer, als hij op het punt staat de staldeur naar buiten te openen.

"Ik ben bang"
Bij aanhoudend gevaar laten kippen een zachte angstkakel. Als het gevaar geweken is laten ze een luidere kakel horen.

"Ik heb het koud"
Kuikens piepen heel hard als ze hun moeder kwijt zijn, of als ze het koud hebben.

Ik ben er nog"
Een haan maakt een strijdkreet om zijn territorium te handhaven. Dit kan soms ook betekenen "ik ben er nog" na een nederlaag.

"Alles is veilig"
Als de kippen op stok gaan maken ze een zingend keelgeluid. Dat stamt nog uit de natuur, toen ze hoog in de boom elkaar geruststelden voor onraad.

Goed om dit allemaal te weten, maar waar wordt een kip dan blij van? Daar hebben wij een aantal tips voor. Het uitgangspunt is altijd de natuurlijke behoefte van de kippen.

7 dingen waar je een kip heel blij mee maakt:

1. Voldoende zitstokken om te rusten.
Kippen zitten het liefst in een boom. Het zijn namelijk van oorsprong bosvogels. Ze zitten in de natuur 's nachts hoog in een boom zodat ze veilig zijn voor roofdieren.

2. Een buiten uitloop met begroeiing.
Dit heeft ook te maken met een gevoel van veiligheid. In een uitloop met bomen of struiken kunnen roofvogels en vossen ze niet zien. Overdag scharrelen ze dus het liefste rond tussen wat struikgewas.

3. Legnesten om een ei in te leggen.
Voor kippen is het heel belangrijk dat ze een nest kunnen bouwen om hun ei in te leggen. In de natuur zijn ze vaak uren bezig met het zoeken naar een geschikte plek.

4. Samen zijn.
Kippen zijn groepsdieren. Als je er over denkt om kippen te houden, kies er dus minimaal een paar.

5. Afleiding.
Kippen leven weliswaar het liefst in groepen, daar geldt echter wel een survival of the fittest. De zwakste kip wordt gepikt en verstoten, want die trekt in de natuur roofdieren aan. Als je kippen houdt, moet je ze daarom goed afleiden.

6. Een lekker stofbad om haar verenpak in te wassen.
Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.

7. Stro om in te scharrelen.
Kippen zijn van zichzelf heel erg nieuwsgierig. Zoekend naar voedsel krabben ze de grond los en onderzoeken deze met de snavel op eetbare zaken, zoals zaden, wormpjes, insecten.

Dit is goed nieuws voor de biologische kippen. Veel van bovenstaande tips zijn in de wet voor biologische pluimveehouderij opgenomen. Daarnaast is ook het kappen van een (levend) deel van de snavel verboden bij biologische kippen. Als je dus een biologisch eitje eet, weet je zeker dat deze van
een blije kip komt.

Wil je bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de biologische pluimveehouderij en nog meer kippen blij maken? Adopteer dan een kip! Wil je weten hoe dat werkt? Kijk op www.adopteereenkip.nl