Revalidatie na heupoperatie: "Ik hoefde niets te regelen"

31 maart 2016 Revalidatie na heupoperatie

Een nieuwe heup was de enige optie voor de heupklachten van Marry de Willigen. Ze maakte zich zorgen over haar revalidatie na de heupoperatie: thuis kon ze niet revalideren, wat nu? Vanuit het Havenziekenhuis werd een plekje bij zorghotel Avanze in orde gemaakt door een medewerker van de Transferafdeling. "Ik hoefde niets te regelen, geweldig!"

Heupoperatie bij heupklachten

"Ik liep al een paar jaar met flinke heupklachten. Toen het echt niet meer ging, kwam ik bij orthopeed dokter Van Leeuwen terecht," vertelt Marry de Willigen uit Capelle aan den IJssel. "Hij stelde een heupoperatie voor een nieuwe heup voor. Daar zag ik niet tegen op, wel tegen de revalidatie na heupoperatie revalidatie thuis. Het merendeel van de zorg zou op mijn man neerkomen, die kan dat wegens omstandigheden nu niet aan. Met Lianne, de transferverpleegkundige van het Havenziekenhuis, besprak ik mijn zorgen. De volgende dag kwam ze langs, ze had een plekje voor me geregeld in zorghotel Avanze. Ik was zo opgelucht!"

Revalidatie na heupoperatie

Over haar verblijf in het Havenziekenhuis na de heupoperatie heeft Marry niets dan lof. "Je voelt dat iedereen aandacht voor je heeft, je wordt hier echt als mens behandeld. Mijn verblijf in zorghotel Avanze werd ook helemaal voor me geregeld, fantastisch, ik hoefde niets te doen." Marry verbleef tien dagen in het zorghotel om te revalideren van de heupoperatie, waar ze tweemaal per dag fysiotherapie kreeg. "Mede dankzij mijn goede conditie ben ik snel opgeknapt. Ik sport regelmatig, hou dat goed bij. Ik ben zeer tevreden over hoe dit gegaan is, kan het iedereen aanraden."

Nazorg ziekenhuis opname

Sommige patienten hebben nazorg na een ziekenhuis opname nodig, thuis of in een zorginstelling. Die zorg kan geregeld worden door de transferverpleegkundigen. Lianne op den Brouw is een van hen: "Als wij van de afdeling een aanvraag voor nazorg na een ziekenhuis opname krijgen, gaan we bij de patient langs om te bespreken wat de wensen zijn en wat mogelijk is. Daarna regelen we wat nodig is: thuiszorg, hulpmiddelen of opname in bijvoorbeeld een verpleeghuis of hospice. Dat doen we jaarlijks voor ongeveer 1.400 patienten. Ik werk nu 34 jaar als verpleegkundige in het Havenziekenhuis, de laatste 4 jaar als transferverpleegkundige. Het is boeiend werk: je hebt contacten met heel veel mensen en je komt op alle afdelingen in het ziekenhuis. Als verpleegkundige kan ik mijn kennis benutten om voor elke patient de juiste nazorg te regelen, dat geeft een goed gevoel."