NLPO presenteert voorstel 62 streekomroepen
Van 21 tot en met 30 maart 2016 organiseerde de NLPO in Heerenveen, Tilburg, Hoofddorp, Venray, Zoetermeer en Deventer informatiebijeenkomsten. Hier presenteerde Bernard Kobes (directeur-bestuurder NLPO) het voorstel voor de indeling van Nederland in 62 gebieden waarbinnen streekomroepen kunnen worden gevormd. Per bijeenkomst waren er tussen de 60 en 90 vertegenwoordigers van 250 lokale omroepen aanwezig. Een ongekend hoge opkomst die aangeeft hoe het onderwerp leeft binnen de sector. Omdat de urgentie wordt gevoeld of omdat het inmiddels duidelijk is dat er veranderingen op komst zijn die linksom of rechtsom alle omroepen zullen raken.
Door Bernard Kobes werd nog eens op een rijtje gezet waar de sector vandaan komt en waar deze nu staat. Startpunt vormt het rapport "Sector onder de Radar" uit 2010. Daarin werd geconstateerd dat lokale publieke omroepen hun rol niet (meer) kunnen vervullen door gebrek aan kwaliteit en verlies van bereik. Samen met de veranderde omgeving en de verschraling van de regiojournalistiek vormde dit rapport de aanleiding en de noodzaak om de sector op een nieuwe koers te brengen. In de 5 jaar die volgden hebben de leden van de OLON op de achtereenvolgende Algemene Ledenvergaderingen zelf de stappen gezet die hebben geleid tot het omarmen van het Lokaal Toereikend Media Aanbod als de nieuwe ambitie voor de sector. De vorming van steekomroepen was een logisch vervolg. Want, lokaal wordt niet langer bepaald door de gemeentegrens maar door de leefwereld van de burger. De door de OLON opgerichte NLPO wil het van onderaf ingezette proces om te komen tot streekomroepen ondersteunen en versnellen.
Tijdens de presentatie werd een informatiefilm getoond waarin de belangrijkste stakeholders van de sector: het ministerie van OCW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Commissariaat voor de Media, die het belang van sterke streekomroepen nog eens bevestigen.
Bernard Kobes gaf aan dat NLPO erop koerst om de nieuwe lokale omroepsector op dezelfde wijze in de wet te verankeren als nu gebeurt met de RPO en de regionale omroepen. Dan zal de aanwijzing straks gaan naar een administratieve organisatie per streek. Hoe het daaronder wordt ingevuld is maatwerk per streek. Daarbij blijft er nog steeds een hoofdrol weggelegd voor de vrijwilligers. Zij vormen de USP van de lokale omroep en halen de content uit de haarvaten van de samenleving. Aan het einde van elke bijeenkomst werd een deel van de nieuwe lokale omroepkaart van Nederland onthuld met daarop 62 streken. Deze kaart ligt nu ter beoordeling voor aan alle lokale omroepen. Tot 1 juni 2016 kunnen zij wijzigingsvoorstellen indienen bij de NLPO. Deze worden ter advies voorgelegd aan de Change Board. Het streven is om in augustus 2016 de definitieve kaart te publiceren. Op de informatiebijeenkomsten werd ook het ondersteuningsprogramma "Vorming streekomroep" aangekondigd met o.a. een "model plan van aanpak" en een "model bedrijfsplan". Deze documenten zullen in april op de OLON website worden geplaatst en voortdurend worden aangevuld met nieuwe ondersteunende documenten.
Op de website van de OLON kun je HIER onderstaande stukken downloaden:
1. De PowerPoint presentatie van de informatiebijeenkomsten
2. De kaart van Nederland met de 62 streken zoals die is voorgesteld door NLPO
3. Een wijzigingsformulier indeling streekomroepen
4. De procedure die is ingericht voor de besluitvorming over wijzigingsvoorstellen
In de derde week van april worden daaraan toegevoegd:
1. Een lijst met de meeste gestelde vragen en antwoorden tijdens de informatiebijeenkomsten
2. De namen en functies van de leden en de nadere werkwijze van de Change Board.