Klimaatverandering


Geschreven op: 30-03-2016 Gewijzigd op : 30-03-2016

ondertekening coalitie ruimtelijke adaptatie website.jpg

Ondertekening coalitie ruimtelijke adaptatie

Op 18 maart jl. ondertekenden acht Utrechtse overheden, waaronder Woerden, en de Veiligheidsregio Utrecht een plan van aanpak Ruimtelijke Adaptatie.

Samen zoeken zij naar oplossingen om de bebouwde omgeving zo in te richten dat klimaatverandering minder negatieve gevolgen heeft.

Klimaatverandering en ruimtelijke inrichting

Door de klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast toe. Dat betekent dat inwoners en bedrijven vaker te maken kunnen krijgen met water op straat, dorre beplanting of een overstroming. Dat heeft gevolgen voor de economie en de gezondheid.

Klimaatverandering en de inrichting van de ruimte zijn nauw met elkaar verweven. Daarom denken veel partijen op landelijk niveau na over oplossingen voor de risico's. Het onderdeel `ruimtelijke adaptatie' uit het Deltaprogramma is daar een voorbeeld van. Daarbij wordt de bebouwde omgeving
zodanig ingericht en aangepast dat de gevolgen van klimaatverandering kleiner worden.

Coalitie Ruimtelijke adaptatie Regio Utrecht

De gemeenten Bunnik, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Woerden en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Provincie Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht werken samen onder de naam `Coalitie Ruimtelijke Adaptatie Regio Utrecht'. Met het ondertekenen van het plan van aanpak
onderstrepen zij het belang en de urgentie van klimaatverandering en aanpassingen die hierbij nodig zijn voor de ruimtelijke inrichting. Samen willen de besturen van de negen aangesloten partijen hiervoor oplossingen zoeken.

De coalitie wil ook andere partijen en overheden in de regio bij dit onderwerp betrekken.