Gedragsverandering noodzakelijk om groenteconsumptie verhogen


Gepubliceerd op
31 maart 2016

De nieuwe Schijf van Vijf adviseert een hogere consumptie van groenten en fruit. Nog hoger? De norm wordt nu al nauwelijks gehaald. Om gedragsverandering te bereiken, moeten op verschillende momenten gerichte nudges worden gegeven. Gemak, beschikbaarheid en variatie kunnen praktische barrieres
wegnemen. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en GroentenFruit Huis.

Vorige week presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe `Schijf van Vijf', gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten stijgt naar 250 gram groenten. Een goede ontwikkeling voor een gezonde maatschappij. Maar hoe? In de wetenschap dat nu
slechts 4-14 procent van de volwassenen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit eet.

Wegnemen barrieres verhoogt groenteconsumptie

Onderzoek door Wageningen UR in samenwerking met het bedrijfsleven onder diverse doelgroepen - horeca, kinderdagverblijven, schoolkantines en de werkplek - heeft aangetoond dat consumenten meer groenten en fruit eten als barrieres worden weggenomen. Dit kan onder andere door producten
gemakkelijker beschikbaar en aantrekkelijker te maken. Maar ook variatie in het aanbod en gemak kunnen hier aan bijdragen.

Zo heeft onderzoek in een grote restaurantketen aangetoond dat consumenten vanzelf meer groenten en minder vlees/vis eten als de verhouding op het bord anders is. "Consumenten hebben maar een klein duwtje in de rug nodig om meer groenten en fruit te eten. Als sector kunnen we hier op inspelen
door te innoveren. De overheid kan helpen door samenwerking te stimuleren en samen met de Wageningen UR kunnen we de beste methodes onderzoeken", aldus Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. De overheid kan bijvoorbeeld als werkgever het goede voorbeeld geven door haar werknemers groenten
en fruit aan te bieden.

Groente-TOP

De stichting `Food for better life style' organiseert de Groente-TOP op 5 april a.s. Hier presenteren vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en voedingstuinbouw hun `best practices' die bijdragen aan een hogere consumptie van groenten en fruit. De Groente-TOP biedt een platform voor verdere
samenwerking tussen gezondheidszorg en voedingstuinbouw. Een voedingspatroon met meer groenten en fruit, betekent automatisch minder zoet, zout en vet. Hoe makkelijk kan het zijn?

mailen
Tweet

* dr.ir. HW (Herman) Peppelenbos
Contactpersoon dr.ir. HW (Herman) Peppelenbos
Contactformulier

Wageningen UR Food & Biobased Research

* `Gepersonaliseerd voedingsadvies werkt' `Gepersonaliseerd voedingsadvies werkt'
* Mexicaanse algenteelt: van restwater tot omega 3-ei Mexicaanse algenteelt: van restwater tot omega 3-ei
* Nieuwe producten maken uit retourbrood Nieuwe producten maken uit retourbrood

Meer nieuws



Lees meer over

* Groente-TOP
* Consumentenonderzoek bij ouderen en kinderen