Alleen diploma bij voldoende niveau Engels

Alle toekomstige studenten van de Avans Hogeschool gaan voortaan alleen met een diploma de deur uit als ze de Engelse taal voldoende beheersen. Dat maakte de hogeschool gisteren bekend.

De hogeschool neemt bij alle studenten die zich voor het aankomende studiejaar 2016/2017 inschrijven een taaltest af. Zo bepaalt de hbo-instelling het startniveau Engels. Het gaat om ruim 9 duizend studenten.

Bijspijkeren

Het minimumniveau om in te stromen is Engels B1. Dat is het niveau dat leerlingen hebben na hun eindexamen havo. "Mochten studenten nog niet op dit niveau zitten, dan heeft het geen consequenties voor hun aanmelding", zegt een woordvoerder van Avans. De school biedt deze studenten wel een bijspijkercursus om op het vereiste startniveau te komen. Die cursus kunnen ze in de zomer en tijdens het lopende studiejaar volgen. De hogeschool verwacht dat ongeveer 10 procent van de studenten die zich voor aankomend schooljaar aanmelden zo'n bijspijkerprogramma nodig heeft.

De hogeschool gaat niet in het Engels lesgeven, benadrukt de woordvoerder. "Het vak Engels wordt alleen een extra vak en eis voor een diploma voor alle Avans-studenten. Wel verschilt het per opleiding waar de accenten worden gelegd, opleidingen mogen daar zelf invulling aan geven."

Internationaler

Het verplichten van Engels komt niet uit de lucht vallen. "We horen geluiden uit ons netwerk en als je om je heen kijkt zie je dat de wereld steeds internationaler wordt. Afgestudeerden moeten zich in die wereld kunnen redden", aldus de woordvoerder.