50PLUS vraag Klijnsma om stoppen 'pensioenval'

50PLUS in de Tweede Kamer verwacht van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken spoedig concrete voorstellen om de `pensioenval' te stoppen en te keren. Het kabinet heeft `begrip voor de moeilijke situatie', maar met begrip kunnen gepensioneerden geen rekeningen betalen, vindt de fractie.

Dat zei fractieleider Henk Krol woensdag 30 maart in een Kameroverleg over de herziening van het pensioenstelsel. In dat overleg stelde Krol ook dat niemand mensen op straat nog kan uitleggen dat de pensioenvermogens groter zijn dan ooit, maar dat de kans op pensioenindexatie al jaren uit beeld is en dat volgend jaar zelfs pensioenkortingen dreigen die kunnen oplopen tot 10 procent.

Voor de pensioenen is het vijf voor twaalf, zei de politiek leider van 50PLUS in zijn bijdrage aan het overleg over de soort marsroute die moet gaan leiden tot een grotendeels of geheel `nieuw pensioenstelsel'. Hij had als kritiek dat de trein voort dendert en mogelijkheden tot bijsturen beperkt zijn. "Kan staatssecretaris Klijnsma ons geruststellen en aangeven op welke momenten de Kamer nog keuzes kan maken? Kan zij bevestigen dat er nog geen onomkeerbare stappen zijn gezet? Zo niet, dan heeft overleg weinig zin", zei Krol.

Het Kameroverleg ging over het `pensioenstelsel van de toekomst'. Dat stelsel kan er over 5 jaar misschien zijn. "Maar", aldus Henk Krol, "gepensioneerden zitten al jaren - en juist nu - met de gebakken peren, en het wordt nog erger met kortingen in het vooruitzicht. Het is vijf voor twaalf! 50PLUS zegt: wacht niet langer dan nodig. Laat het niet aankomen op eenmalige maatregelen vlak voor de verkiezingen!"

De pensioensituatie zal de komende tijd door het kabinet worden besproken met sociale partners, de toezichthouder, het Centraal Planbureau, en de pensioensector. 50PLUS vroeg van Klijnsma de toezegging dat ook ouderenbonden bij dit overleg worden betrekken.

Henk Krol stelde dat Nederland een fantastisch pensioenstelsel heeft dat meerdere economische crises glansrijk heeft doorstaan. 50PLUS vindt dat het huidige pensioenstelsel op onderdelen moet worden aangepast om maatschappelijke uitdagingen te kunnen aangaan. De fractie meent echter dat de Kamer belangrijke puzzelstukken mist. De `tools' ontbreken voor een grondige afweging over de herziening van het pensioenstelsel.

Deze `ontbrekende puzzelstukken' zijn voor 50PLUS reden geen definitieve keuzes te maken. Alle aangekondigde stukken en onderzoeksresultaten zijn daarvoor nodig. De fractie vindt dat aanpassingen van het stelsel voor ouderen en gepensioneerden evenwichtig en rechtvaardig moeten uitpakken.

Kijkend naar de strakke tijdsplanning - binnen drie maanden - stelt 50PLUS de vraag: is dit een zorgvuldig traject, is dit haalbaar? "Of zitten wij hier voor spek en bonen?"

Tot staatssecretaris Klijnsma sprak Henk Krol tenslotte: "Lenig eerst de directe en dreigende pensioennood. Hou vast aan de sterke basis van ons pensioenstelsel en laat het stelsel door het nieuwe kabinet op onderdelen aanpassen, met goede waarborgen voor de gepensioneerden van nu en de gepensioneerden van de toekomst!"