18e editie For Women in Science-Awards in Parijs
dinsdag 29 maart 2016 16:51 Binnenland
Dit is een origineel bericht van L'Oreal
Hoofddorp, 29 maart 2016 - Afgelopen woensdag, 23 maart, werden in Parijs voor de 18e keer de For Women in Science-awards uitgereikt. Twintig vrouwen werden gehuldigd voor hun bijdrage aan de wetenschap. Hun ontdekkingen leveren volgens initiatiefnemers L'Oreal en UNESCO "nieuwe antwoorden op maatschappelijke vraagstukken die grote gevolgen hebben voor de levens van mensen over de hele wereld. Keer op keer leveren zij het bewijs dat vrouwen in de wetenschap de wereld kunnen veranderen."
Met de wetenschapsprijzen, die in de afgelopen 18 jaar wereldwijd door meer dan 2500 vrouwen werden gewonnen, willen de initiatiefnemers bijdragen aan de emancipatie van vrouwen in de wetenschap. De inschrijving voor de Nederlandse For Women in Science 2016-beurzen is inmiddels geopend.
Irina Bokova, algemeen directeur van UNESCO, en Jean-Paul Agon, de voorzitter en CEO van L'Oreal, reikten de For Women in Science-prijzen uit aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers en 15 aanstormende onderzoeksters. Tijdens de avond in het Maison de la Mutualite zei Bokova: "Vrouwen zijn te lang geen onderdeel geweest van de wetenschappelijke geschiedenis, maar ze kunnen niet langer worden uitgesloten. Dit programma biedt extra kansen voor de winnende wetenschappers. Bovendien zijn deze inspirerende vrouwen rolmodellen voor de volgende generatie. Want zo kunnen we geschiedenis schrijven en de wereld veranderen."
De juryvoorzitter van dit jaar was Prof. Elizabeth Blackburn, die in 2008 zelf een For Women in Science-award won en een jaar later de Nobelprijs in de Psychologie en Geneeskunde. Volgens Blackburn hebben de winnaressen van dit jaar een uitzonderlijke prestatie geleverd door directe oplossingen te verschaffen voor verschillende aspecten van de gezondheidszorg. Van het beperken van besmettingen van HIV onder jonge vrouwen in Zuid-Afrika tot het revolutioneren van gen-coderingen, wat het 'herschrijven' van genetisch DNA mogelijk maakt.
Naast wetenschapper ook vrijheidsstrijder De vijf laureaten namen soms vol emotie hun award in ontvangst. Zo vertelde de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Prof. Quarraisha Abdool Karim de allereerste in haar familie te zijn die ooit is gaan studeren. Ze houdt zich al sinds 1998 bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van een middel dat vrouwen tegen aids beschermt. In haar land is een derde van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar HIV-besmet. "Naast wetenschapper ben ik ook vrijheidsstrijder: deze jonge meisjes hebben net als mannen het recht om zichzelf te beschermen. Ik bedank daarom UNESCO, L'Oreal en de jury, dat dit grote issue wordt onderkend en de aandacht krijgt die het verdient."
Inschrijving Nederlandse beurzen geopend
De For Women in Science-organisatie is ook in Nederland op zoek naar excellente wetenschappers. L'Oreal Nederland, de Nationale UNESCO Commissie, het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) organiseren het prestigieuze beurzenprogramma dit najaar voor de vijfde keer. Er zijn twee prijzen met een waarde van maximaal 25.000 euro beschikbaar voor wetenschappers, die actief zijn in de life sciences in brede zin. Onderdeel van de prijs is een verblijf op het NIAS in Amsterdam, waar onderzoeksters hun wetenschappelijke carriere optimaal kunnen ontwikkelen.
L'Oreal Nederland roept briljante wetenschapsters op zich voor 10 mei 2016 in te schrijven via www.forwomeninscience.nl.
Over For Women in Science
Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen L'Oreal en UNESCO, met het motto 'The world needs more science, science needs women'. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences. In de afgelopen 18 jaar zijn er meer dan 2500 excellente wetenschappers uit 110 landen geholpen met het programma. In 50 landen worden nationale en regionale beurzen aangeboden. Twee van de winnaars, Elizabeth Blackburn en Ada Yonath, hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen.
Over L'Oreal
De Groep L'Oreal heeft meer dan 100 jaar ervaring in de beauty-industrie. Research en Innovatie en een toegewijd onderzoeksteam van 4.000 mensen, zijn het hart van de strategie van L'Oreal. Zij werken aan het tegemoet komen aan alle schoonheidsbehoeften over de hele wereld en streven ernaar om een miljard nieuwe consumenten te bereiken in de komende jaren. De CSR-strategie van L'Oreal voor 2020, Sharing Beauty with All, stelt ambitieuze doelen voor de duurzame ontwikkeling in de waardeketen van de Groep.
Over UNESCO, de Nationale UNESCO Commissie
UNESCO is de organisatie binnen de Verenigde Naties die onderwijs, wetenschappen, cultuur en communicatie gebruikt om vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen. Sinds de oprichting in 1945 heeft UNESCO als doel om de wetenschap te stimuleren in het belang van duurzame ontwikkeling en vrede. De organisatie werkt ook aan het uitbannen van alle vormen van discriminatie en promoot de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, in het bijzonder in wetenschappelijk onderzoek. De Nationale UNESCO Commissie is de schakel tussen de in UNESCO verenigde wereldwijde gemeenschap, het Nederlandse professionele veld en de Nederlands overheid.
*
*
*
*