Ellen Grootegoed tweede bij Ds Visscherprijs voor proefschrift over zorg voor mensen met beperking
21 maart 2016
Ellen Grootegoed, onderzoekster aan de Universiteit voor Humanistiek, won de tweede prijs van de Ds. Visscherprijs voor haar proefschrift over zorg voor mensen met een psychische, fysieke of cognitieve beperking. Winnaar was Kirsten van den Bosch van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een dissertatie in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit.
De uitreiking van de elfde Ds. Visscherprijs vond op 17 maart 2016 plaats in de Geertekerk te Utrecht. Kirsten van den Bosch (links op de foto) ontving de prijs voor haar proefschrift Safe and Sound Soundscape research in special needs care. Ellen Grootegoed (in het midden) schreef Dignity of Dependence Welfare State Reform and the Struggle for Respect. Dr. Sara Nijs (KU Leuven, rechts) won de derde prijs voor haar proefschrift Experience together. Peer interactions in persons with profound intellectual and multiple disabilities.
Naast de hoofdprijs van EUR 10.000 voor de winnaar kregen de twee andere genomineerden beiden een prijs van EUR 3.000. De prijs is een initiatief van het Ds. J.A. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV.
Informatie
Juryrapport, de samenvattingen van de dissertaties en de presentaties van de drie genomineerden, zijn te lezen op www.ntzonline.nl (Ds. Visscherprijs).
Uit het juryrapport over het proefschrift van Ellen Grootegoed
"Dr. Ellen Grootegoed behandelde de vraag hoe hulpbehoevende en kwetsbare burgers en hun naasten de transitie van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving in de praktijk ervaren, wat voor beroep er steeds meer wordt gedaan op eigen inzet en verantwoordelijkheid en op het sociale netwerk als vervanging voor professionele zorg, maar ook op de vraag wat voor problemen zij daarbij tegenkomen.
De resultaten maken duidelijk dat het benadrukken van 'eigen kracht' in plaats van afhankelijkheid van anderen door beleidsmakers onvermoede negatieve gevolgen heeft voor het zelfbeeld van zorgbehoevenden. Men durft geen hulp meer te vragen om zo lang mogelijk 'zelfredzaam' over te komen, men schaamt zich daarvoor en doet vaak voorkomen dat het allemaal wel lukt. Afhankelijkheid lijkt een negatieve betekenis te krijgen, terwijl een echt zorgzame participatiesamenleving juist ieders kwetsbaarheid en onderlinge afhankelijkheid benadrukt. Het proefschrift zet aan tot verdergaand maatschappelijk debat"
Mw. E.M. Grootegoed: Dignity of Dependence. Welfare State Reform and the Struggle for Respect. (Promotoren zijn prof. dr. W.G.J. Duyvendak en prof. dr. E.H. Tonkens.)