29 maart 2016 Neder-Betuwse `Groene Ideeenstorm' levert vernieuwende..
'De gemeenteraad geeft aan het college van B en W toestemming om EUR 56.250,- te besteden aan de uitvoering van groenprojecten met inwoners en bedrijven uit de dorpen. Er worden met de inwoners afspraken gemaakt over hun eigen inbreng en het zelf beheren van de openbare ruimte. Wethouder
Herman Gerritsen: "Er zijn afgelopen maanden prachtige groene initiatieven ingediend door de inwoners die onze dorpen en straten nog meer uitstraling en identiteit geven. Met het planten van groen gaan we binnenkort samen met de inwoners en bedrijven voortvarend aan de slag."
De inwoners en bedrijven kwamen afgelopen maanden tijdens speciale groensessies in de dorpen zelf met plannen om hun dorp of straten groener te maken. Wethouder Herman Gerritsen: "De bijeenkomsten in onze dorpen zijn waardevol geweest en ideeen en plannen om te participeren zijn er te over.
Inwoners dienden meer dan 60 initiatieven in waarmee het prettiger wonen en leven is in onze dorpen."
Opbrengst `Groene Ideeenstorm'
Een verzorgde en groene omgeving geeft een groter gevoel van veiligheid en rust. De bewoners van de Neder-Betuwse dorpen hebben innovatieve en creatieve ideeen ingediend door middel van tijdens de `Groene Ideeenstorm' van de afgelopen maanden. Een greep daaruit:
* Aanleggen van Idylle-plek in Echteld voor meer groen en biodiversiteit (bijen en vlinders).
* Laat bloemen bloeien in Echteld!
* Vergroenen van entree Opheusden (met aanzien van laanbomencentrum) en vergroenen van hoek (groenstrook) Dalwagenstraat/ Fazantstraat.
* Onderhouden (knotten en knippen) van de knotwilgen en de ligusterhagen aan de Parallelweg in Opheusden.
* Een gezellige, groene ontmoetingsplek maken waar de buurt zich kan verzamelen en die tevens kan dienen als mooie entree van Dodewaard.
* Groene moes- pluk- eetplek voor de buurt.
* Ontmoetings- of rustplekje maken van viaduct/ hoekje Spoorlijn en Fruitstraat in Kesteren.
* Van de verwaarloosde speeltuin een moestuin maken.
* De entree van het dorp verfraaien en vergroenen met vaste (maaibare) planten en daarbij oog hebben voor de `beeodiversity' door een Bijenplan eraan vast te koppelen.
* Vanuit het belang van een zelfvoorzienende samenleving (met het oog op de toekomst) zou het goed zijn als al het openbare groen voedsel of materiaal (energie) opbrengt! Maak dus vooral veel pluk- moes- en fruittuinen en denk aan het belang van een klimaatneutrale samenleving. Ochten/ de
gemeente Neder-Betuwe moet zich klaar maken voor een CO2-neutrale toekomst.
* Samen met bewoners naar slimme en creatieve oplossingen zoeken voor het onkruid/gras op onbemaaibare plekken.
* Maak van het `sportveld' (Keizerstraat) een groene plek voor iedereen.
* Stimuleer het vergroenen van voortuinen.
* Dijkvakken langs Waalbanddijk laten begrazen door bijvoorbeeld schapen en oudhollandse rassen (fruit)bomen planten om zo de identiteit van (de dijk bij) IJzendoorn te versterken.
* Windmolens (in het groen) langs de Waalbanddijk.
Hoe verder?
Een projectgroepje gaat alle initiatieven beoordelen op een aantal criteria die als uitgangspunt zijn genomen. Zo moet het project voor een belangrijk deel door de inwoners zelf worden uitgevoerd. Het moet enig draagvlak binnen de straat of wijk hebben en de gevraagde bijdrage moet in
verhouding staan tot het totale budget. Na een voorselectie vraagt de gemeente aan initiatiefnemers om het plan uit te werken op papier en legt het vast. Daarna gaan we van start. Voor de zomer willen we het grootste deel al in uitvoering hebben.