Limburgs Museum - De draken komen naar het museum

20 september 2015 - Van 26 maart tot en met 30 oktober 2016 is het museum in de ban van draken. In een grote familietentoonstelling staat de fascinatie voor het fabeldier centraal. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de Ouverture, de officiele start van het Venlose culturele seizoen 2015-2016.

Een rode draad door de expositie is de veranderende relatie tussen mens en draak. Neem bijvoorbeeld de drakendoder uit sages die teruggaan tot de middeleeuwen. Door zijn moed en slimheid bevrijdde hij een land van een monsterlijk wezen. De held heeft een andere gedaante aangenomen en is tegenwoordig de knappe, jonge drakentemmer uit animatiefilms. Heden ten dage bedwingen we het monster in spellen voor pc, tablet en smartphone. Vroeger werd er gevreesd of gegriezeld als er verhalen over de draak werden verteld. Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds... in de fantasie van de mens.

In augustus 2016 wordt in de Limburgse plaats Beesel weer de legende van Sint Joris en de Draak op theatrale wijze tot leven gebracht. Een groot deel van de bevolking is betrokken bij het zevenjaarlijkse spel, dat de status heeft van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Geinspireerd door het Draaksteken organiseert het museum in 2016 een brede cultuurhistorische familietentoonstelling over draken. In de expositie is het volksspel van Beesel een van de vele onderwerpen.

Draken prikkelen onze verbeeldingskracht en daarom kunnen ze goed of kwaadaardig zijn, lief of dodelijk, mooi of lelijk, monster of knuffel. Draken - kracht, pracht, zacht is in het Limburgs Museum te zien vanaf 26 maart 2016. Alles wat je wil en moet weten over draken, kom je ook te weten in deze tentoonstelling.

Bij de expostie verschijnt een publicatie en worden museumlessen en groepsarrangementen ontwikkeld.