Innovatief handen wassen ontvangt Innovation Challenge Award
25 maart 2016
Handen wassen na een toiletbezoek met niet meer dan 10 ml water? Dat lijkt een utopie maar dankzij een uitvinding van Hydrowashr is het werkelijkheid. De uitvinding heeft op Green Buildings 2016, het innovatiecongres dat tijdens Building Holland is gehouden, de ABN AMRO Innovation Challenge Award 2016 gewonnen.
De Hydrowashr mixt op een slimme wijze de inmiddels in toiletruimte bekende harde droogblazer met een doodgewone kraan. Beide zijn in te wisselen voor deze nieuwe vinding, net als de aloude zeepdispensers en droogdoeken. De blazer blaast miljarden druppeltjes water op een dusdanige wijze dat vuil er goed afgaat. Dat scheelt veel geld aan zeep, water en droogdoeken, en hoewel water in Nederland niet veel kost is besparen er op wel degelijk belangrijk, aldus Hydrowashr.
Dat was de jury met het bedrijf eens. "Hiermee is het een duurzame vinding, bovendien is het opschaalbaar en goed zichtbaar", aldus de jury. "Dat zijn de criteria waaraan de winnende innovatie moet voldoen. Alleen zijn we nog wel benieuwd of de business case geheel houdbaar is. Al met al dik verdiend winnaar." En niet alleen de eer viel Hydrowashr ten deel, ook krijgen ze van ABN AMRO een bedrag van EUR 10.000,- om het product verder te ontwikkelen en breed op de markt te brengen.
Hydrowashr liet 39 andere innovatieve concepten, producten en ideeen achter zich. Tijdens Green Buildings 2016 pitchen deze bedrijven hun producten in elevator-pitches, waarbij bezoekers met een app direct cijfers konden geven. De vier best bevonden producten mochten hun pitch nogmaals doen, maar dan op Mainstage Gaia op de beursvloer van Building Holland.
Earth, Wind & Fire
Een goede nummer twee werd Earth, Wind & Fire van Bronsema Consult. Dit concept, dat met hulp van de TU Delft en TU/e is ontwikkeld, zorgt voor natuurlijke koeling in gebouwen met een uit de natuur (termietenheuvels) afgekeken concept. Lucht wordt boven in het gebouw aangezogen en gekoeld met water, en afgegeven aan de kantoorruimte. Waarna de warme lucht aan de zonnekant wordt opgestuwd en wordt afgevoerd via de zonneschoorsteen.
CATE
Het concept CATE, CO2-opslag in steenproducten, zodat we minder cement en beton nodig zijn, vond zichzelf terug op de derde plaats. CATE maakt van industrieel restafval (zoals metaalslakken, bodemassen en slib) steenproducten, waardoor 300 kg CO[2] wordt opgeslagen in 1 m^3 eindproduct.
Een eervolle vermelding was er voor de vierde deelnemer Bringme, een concept om producten die online besteld worden in speciale boxen te kunnen afleveren in plaats van met vele bestelbussen in de straten.