Minister Plasterk: bedreiging melden of aangifte doen


DEN HAAG - Bedreigde raadsleden maken melding van een bedreiging of doen daarvan aangifte. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wil dat dat bedreigde raadsleden worden gestimuleerd om bedreiging te melden of er aangifte van te doen.

`Behalve dat het een krachtig signaal naar de dader en de samenleving is, maakt de aangifte het voor de politie en Openbaar Ministerie mogelijk de situatie te beoordelen en eventueel opsporingsmiddelen in te zetten', antwoord de minister op Kamervragen van het PvdA-Kamerlid Manon Fokke.

Treffen van beveiligingsmaatregelen

Het voordeel van aangifte doen en het melden is dat politie en openbaar ministerie op basis daarvan politieke ambtsdragers zoals raadsleden kunnen adviseren over aanvullende beveiligingsmaatregelen. `Na een melding of aangifte kan een (strafrechtelijke) reactie naar de dader volgen, zoals een
gesprek met de dader, een locatieverbod, opschorting van dienstverlening, (vrijheids)straf. Een dergelijke reactie is essentieel omdat normen pas gaan leven wanneer ze gevoeld worden door degenen die de norm overschrijdt. Bovendien kan het bijdragen aan de verwerking van het incident door het
slachtoffer', antwoord Plasterk.

Aanleiding voor de vragen van PvdA-Kamerlid Fokke was het onderzoek dat door Raadslid.Nu is gehouden naar het veiligheidsgevoel van inwoners en raadsleden. Uit dat onderzoek bleek dat zeven procent van de raadsleden overweegt te stoppen met het raadswerk als gevolg van bedreigingen, agressie,
geweld en intimidatie.

Raadslid.Nu voert met het ministerie overleg over het beter ondersteunen en faciliteren van raadsleden die met bedreiging worden geconfronteerd.

Voor wie alle antwoorden van minister Plasterk op de vragen van PvdA-Kamerlid Fokke wil lezen, klik hier.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 25 maart 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!