Toolkit publiekscommunicatie gevaarlijke stoffen gereed
De toolkit gevaarlijke stoffen is een initiatief van de regio Zuid-West bestaande uit de Veiligheidsregio's Hollands Midden, Haaglanden, Zuid-Holland-Zuid, Zeeland en Rotterdam-Rijnmond. De toolkit bestaat uit een infographic en een tekst voor de website. Binnenkort starten de vijf veiligheidsregio's gezamenlijk een campagne om de boodschap naar burgers te communiceren. Gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden ontvangen dan communicatiemiddelen om in te zetten naar hun burgers.
De regio Zuid-West heeft van Brandweer Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu financiering ontvangen vanuit de subsidieregeling Impuls Omgevingsveiligheid (IOV). De subsidie hebben zij onder meer gebruikt om de gezamenlijke risicocommunicatieboodschap /toolkit op te stellen voor gevaarlijke stoffen voor inwoners en bedrijven van deze vijf regio's.
Alarm
Deze infographic kunt u hier downloaden.
Risicocommunicatie
Het Ministerie van I&M en Brandweer Nederland ondersteunen hiermee de onderlinge samenwerking tussen de veiligheidsregio's met als doel: eenduidige communicatie van een duidelijk handelingsperspectief richting de burger, die ons ziet en ervaart als een overheid. Uiteindelijk moet deze eenduidige communicatie een positief effect hebben op ons gezamenlijke overkoepelende doel: minder incidenten, minder slachtoffers, minder schade.
Als de sirene gaat, of als je een NL alert ontvangt op je mobiel, dan telt elke minuut. Gevaarlijke stoffen in de lucht, of juist explosiegevaar? Deze gevaarlijke situaties vragen om direct handelen van burgers en bedrijven die bij het incident ter plaatste zijn. Maar weten ze (nog) wat ze kunnen doen voor hun eigen veiligheid en die van anderen? Wat communiceren wij nu vooraf als regio? Welk handelingsperspectief bieden wij de burger? Met de opdracht om hier een actualiserings- en verbeteringsslag in te maken zijn de veiligheidsregio's aan de slag gegaan.
Tussen de veiligheidsregio's is behoefte aan een meer eenduidige boodschap voor de burger, die bij elke veiligheidsregio hetzelfde is. Het advies `schuilen' wordt als eenduidig advies gegeven bij een scenario gevaarlijke stoffen. De informatie moet direct duidelijk zijn, zonder uitputtend te zijn, waardoor teveel informatie wordt gegeven en burgers het helemaal niet lezen. De burger en zijn informatiebehoefte zijn het uitgangspunt (niet zenden). Vanuit de visie van een veerkrachtige maatschappij met zelfredzame burgers. Dit is meegenomen in de ontwikkeling van de toolkit.