Jongeren over prestatiedruk

Web only | do 24 mrt 2016

Redactie Eva van Mossevelde

Acht op de tien jongeren (79%) ervaren prestatiedruk, zo blijkt uit onderzoek onder het 1V Jongerenpanel. Honderden jongeren lieten in dat onderzoek hun reactie achter over hoe zij de prestatiedruk ervaren. Hier een selectie.

"Alles moet tegenwoordig altijd maar beter en sneller. Jongeren moeten tegenwoordig voor hun werk al 10 jaar ervaring hebben, direct na het afstuderen. Er is een onrealistisch beeld in de maatschappij gekomen, wat niet werkt."

"Tegenwoordig zijn er zoveel jonge mensen die het voor mijn gevoel al helemaal gemaakt hebben en dan voel ik me nogal eens ontiegelijk onzeker. Ik krijg dan het gevoel dat ik zelf niet goed genoeg ben."

"Als je tegenwoordig niks presteert krijg je het gevoel dat je een nietsnut bent en niets toevoegt aan de maatschappij."

"Ik heb echt het gevoel dat ik tot de 'presentatie-generatie' hoor. Als je hoogopgeleid bent en een goede baan hebt die goed betaalt dan hoor je erbij. Als je dat allemaal niet hebt val je buiten de boot en dan mag je zelf uitzoeken hoe je het allemaal gaat regelen. Dan is er niemand die je uitlegt hoe het allemaal moet."

"De maatschappij is op zoek naar alleskunners. Mensen met een interessant cv worden uitgenodigd, anders niet. Ik leg mijzelf daardoor ook op om aan mijn cv te werken om er toch uit te springen."

"Bij het vinden van stages of banen moet je al zoveel ervaring hebben om aangenomen te worden, dat je het gevoel krijgt dat je altijd te kort komt. Op school wordt er ook echt op gehamerd dat je en vrijwilligerswerk moet doen en ervaring op moet doen en allemaal certificaten moet gaan halen omdat je anders bijna geen baan kunt vinden."

"De lat wordt hoog gelegd door de hedendaagse maatschappij, waarbij er weinig ruimte is om iets fout te doen. Kijk maar naar het collegegeld wat je moet betalen: een jaar extra studeren betekent direct een hoop geld weg."

"Commissies, stage, relevante werkervaring, netwerken, honours college: alleen mijn propedeuse halen is niet genoeg."

"De maatschappij zorgt voor prestatiedruk. Dit komt omdat het beeld wordt gecreeerd dat mensen altijd ergens mee bezig moeten zijn, er mag geen rust gehouden worden. Als je niet een drukke baan heb, of geen druk sociaal leven, dan tel je niet meer mee."

"Ik heb het gevoel dat je pas echt iets bent als je een goede opleiding genoten hebt en een goede baan hebt."

"Gemiddeld is niet goed genoeg voor mijn gevoel. Je moet je wel kunnen onderscheiden of kunnen uitblinken in iets."