Kamermeerderheid voor wet om overlastgevers te weren uit woonwijken

24/03/2016Kamermeerderheid voor wet om overlastgevers te weren uit woonwijken

Deze week werd in de Tweede Kamer het wetsvoorstel behandeld dat is gebaseerd op de zogeheten Rotterdamwet. Het gaat om een wetsvoorstel waarmee criminelen, stelselmatige overlastgevers en jihadistische moslims een woning geweigerd kan worden in bepaalde buurten. Gemeenten kunnen dan besluiten om potentiele huurders met zo'n achtergrond niet toe te laten in een kwetsbare wijk, een straat of een complex. Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder het CDA, kan zich vinden in dit wetsvoorstel.

Het CDA heeft samen met VVD is een amendement ingediend om de procedure voor een gebiedsaanwijzing voor de gemeente op een verantwoorde manier in te korten tot maximaal acht weken. Zo kunnen gemeenten dit middel effectiever inzetten en sneller gebruiken om goedwillende bewoners in kwetsbare wijken te beschermen als zij dat nodig vinden.

CDA woordvoerder Erik Ronnes: "De CDA-fractie denkt dat er met het wetsvoorstel een goede stap wordt gezet om de overlast in bepaalde wijken te beperken. Corporaties vragen om dergelijke maatregelen. Gemeenten willen graag instrumenten hebben waarmee zij kunnen ingrijpen. Het CDA wil hen daar op deze manier graag bij helpen."

Voor het CDA is belangrijk dat er goede waarborgen zijn voor de privacy van betrokkenen, specifiek in de gevallen waarin er sprake is van screening van politiegegevens. Ronnes: "Ook dient de noodzaak voor het invoeren van deze wet duidelijk vast te staan, aangezien er sprake is van ingrijpende maatregelen die een ernstige inbreuk kunnen maken op de grondrechten van vrijheid van vestiging en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer." De zorgen die het CDA hierover in een eerder stadium had, heeft de minister weg kunnen nemen.

Het voorstel is een uitbreiding van de Rotterdamwet die al tien jaar bestaat. Rotterdam mocht toen mensen met heel lage inkomens gaan weren uit bepaalde achterstandswijken. Doel was om de leefbaarheid in deze wijken te verbeteren. Ook Nijmegen en Capelle aan den IJssel hebben dit beleid ingevoerd. Ongeveer twintig gemeenten screenen al op overlast, maar zonder wettelijke basis. Blok wil dit nu goed regelen in de wet. Enkele gemeenten zijn er overigens alweer mee gestopt. Een gemeente moet een gebiedsmaatregel straks eerst door de minister laten beoordelen.

Trefwoorden

* Rotterdamwet * overlastgevers * corporaties * Erik Ronnes