Vroegtijdige de-radicalisering begint in de wijk

Vroegtijdige de-radicalisering begint in de wijk

Gisteren bepleitten tien burgemeesters in De Volkskrant de noodzaak voor meer investeringen in politie. Om het hoofd te bieden aan de toenemende veiligheidsproblemen, zoals radicaliserende jongeren, zijn met name wijkagenten onmisbaar. Als multi-culturele buurtorganisatie Assadaaka Community zien wij dit ook. Vroegtijdige de-radicalisering begint in de wijk.

Wijkagenten kunnen dit niet alleen. Om te weten wat er speelt in hun wijk hebben zij contact met buurtbewoners en diverse maatschappelijk betrokken organisaties, zoals Assadaaka Community in Amsterdam-Oost.

De multi-culturele buurtorganisatie Assadaaka Community, met wortels in de Marokkaanse gemeenschap, heeft al meer dan tien jaar een Meldpunt De-radicalisering in Amsterdam. Naar dit laagdrempelige Meldpunt bellen mensen die zorgen hebben over een familielid of kennis, die radicaliserend of afwijkend gedrag vertoont. Dit is voor iedereen die belt een grote stap, die alleen genomen kan worden wanneer mensen in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen. Dat kan door de vertrouwde positie die een kleinschalige buurtorganisatie heeft in de gemeenschap. Mensen delen hun zorgen en vervolgens krijgen zij bij Assadaaka passende hulp, door vrijwillige vertrouwenspersonen en ervaringsdeskundigen. Indien nodig verwijzen wij door.

Vaak gaat het om jongeren en gezinnen die de aansluiting met de Nederlandse maatschappij niet kunnen vinden. Met een begeleidingstraject door de ervaringsdeskundigen lukt het meestal om die aansluiting weer te vinden en om uit het sociale isolement te komen. Door ons uitgangspunt van wederkerigheid worden hulpvragers hulpbieders. En zo verwerven zij zich weer een sterkere positie in de maatschappij. Vroegtijdige signalering in de wijk is essentieel om verdere radicalisering of afglijden naar crimineel gedrag vóór te zijn. Dat is precies wat er in Amsterdam wel degelijk gebeurt. Al jaren.

Betrokken en veelal vrijwillige buurt initiatieven maken deze vroegtijdige signalering mogelijk. En laten mensen vervolgens ook weer participeren. Ongemerkt zijn het juist deze organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan maatschappelijke veiligheid. Daarom pleitten wij ervoor dat ook deze organisaties zich meer gesteund mogen weten door (lokale) overheden. De-radicalisering, maar ook afglijden naar crimineel gedrag, kan voorkomen worden door een goede samenwerking tussen lokale buurtorganisaties en het professionele netwerk, waaronder wijkagenten.

Namens alle hardwerkende vrijwilligers en ervaringsdeskundigen van Assadaaka Community,

Dhr. Ahmed El Mesri, voorzitter

Klaartje Kosters-Jong, medewerker Participatie

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel: Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.