Aanpak tellerfraude auto's kan veel strenger
donderdag 24 maart 2016 10:00 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Autoverleden.nl
Aantal occasions met teruggedraaide teller tien keer zo groot als gedacht
Fraude met kilometerstanden van auto's kan in Nederland veel strenger aangepakt worden. Bijvoorbeeld door een carpass verplicht te stellen, net zoals in Belgie, of bij de import van auto's strenger te controleren op de juistheid van de kilometerstand. Het probleem van tellerfraude is namelijk tien keer groter dan gedacht. Het gaat niet om 163.000, maar om 1,7 miljoen auto's.
Dat stelt directeur Ben Veenman van de website Autoverleden.nl. Hij reageert daarmee op de onlangs gestarte campagne tegen tellerfraude door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Met de slogan 'Doe jezelf niet tekort, vraag het tellerrapport' roept de RDW mensen op de tellerstanden van een auto beter te controleren en te registreren. Bij de dienst stonden op 1 januari van dit jaar 163.000 auto's met een onlogische tellerstand geregistreerd. Auto's met een teruggedraaide kilometertellers zijn minder veilig, duurder in onderhoud en in aanschaf. Dit soort fraude kost daarom 160 miljoen euro per jaar, heeft de RDW berekend.
Volgens Autoverleden.nl wordt de omvang van het probleem onderschat. Niet 1,8 procent van de 9,5 miljoen geregistreerde auto's, maar 17,7 procent heeft een onlogische kilometerstand, zo blijkt uit de eigen database. Daarmee kan de website de complete historie van een auto achterhalen en ook zien of er met de kilometerstand is geknoeid. Vooral met geimporteerde auto's - zo'n 15 procent van het wagenpark in Nederland - wordt veel geknoeid. ,,Koop je een ingevoerde auto dan is de kans wel 50 procent dat deze een teruggedraaide kilometerstand heeft," zegt Veenman. ,,In Duitsland bijvoorbeeld zijn kilometerstanden door particulieren niet na te gaan, waardoor er veel meer ruimte is om ermee te rommelen." Daarom zouden RDW-keuringstations bij de import van auto's meer moeten letten op een juiste kilometerstand. ,,Naast digitale uitleesapparatuur is ook aan de hand van slijtage van bepaalde onderdelen vast te stellen of een kilometerstand aannemelijk is of niet. Dit wordt nu niet gedaan," aldus Veenman. Een ander wapen tegen tellerfraude is de carpass die Belgie hanteert. Veenman: ,,In Belgie wordt elke auto verkocht met een carpass, waarop de kilometerstanden worden geregistreerd. Elke keer dat een auto wordt verkocht is de verkoper verplicht de carpass te overhandigen en ziet de koper dus automatisch of er met de teller is gerommeld."
Tellerstanden worden in Nederland sinds 1991 geregistreerd. Sinds 2014 door de RDW. Sinds 1 januari 2014 is het terugdraaien van kilometerstanden wettelijk verboden. Bij de RDW kunnen autokopers gratis zien of een auto een logische oplopende tellerstand heeft. Voor een euro kunnen ze een tellerrapport opvragen. Ook andere websites bieden deze dienst aan. Via de database van Autoverleden.nl kunnen mensen behalve een tellercontrole een compleet rapport over een auto opvragen. Daarin zit een check op schadeverleden, kan bekeken worden hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, of hij geimporteerd is, APK gekeurd is, als taxi is gebruikt en of er vreemde trends in de historie zitten. Op basis daarvan krijgt de auto een rapportcijfer.
http://www.autoverleden.nl/
https://vraageentellerrapport.nl/
*
*
*
*