CDA: aanpak discriminatie vraagt meer dan alleen sturen op cijfers
24/03/2016CDA: aanpak discriminatie vraagt meer dan alleen sturen op cijfers
Voor onze samenleving moet gelijkwaardigheid het uitgangspunt zijn in denken en handelen. Het CDA accepteert niet dat er in de Nederlandse samenleving eerste- en tweederangs burgers bestaan. Dat zei Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch tijdens een algemeen overleg over discriminatie.
Amhaouch: "In de afgelopen jaren zagen we een sterke toename van discriminatiemeldingen, waarvan ruim de helft is geuit via social media. Ook blijkt uit onderzoek dat er nog steeds maar een klein deel hiervan wordt gemeld, en dat de groep daders diffuus is. Discriminatie wordt door velen gedaan. Voor het CDA geeft dat aan we niet alleen moeten sturen op cijfers, maar meer op normen en waarden in de wijze waarop we met elkaar omgaan."
Het CDA vindt preventie en voorlichting rondom discriminatie heel belangrijk. Omdat discriminatie niet altijd zichtbaar gebeurt, is strafrechtelijke vervolging ook niet altijd de meest effectieve aanpak. De ketenbenadering die de minister voorstaat, spreekt het CDA echter zeer aan. In deze benadering wordt discriminatie in samenhang gezien met andere relevante factoren. Daarbij speelt preventie een rol, maar ook het creeren van bewustwording. Niet alleen de overheid heeft daarin een taak, ook scholen, sportclubs en het bedrijfsleven kunnen hier het verschil maken. Het CDA is alleen wel benieuwd welke rol de minister daarbij voor zichzelf ziet weggelegd, dat moet duidelijker worden.
Amhaouch vroeg ook speciale aandacht vragen voor de discriminatie op de arbeidsmarkt van mensen met een allochtone achtergrond. "Onlangs doken weer voorbeelden op van allochtone personen die niet werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, terwijl diezelfde persoon onder een autochtone naam wel werd uitgenodigd. Blijkbaar wordt iemand met de naam Janssen sneller aangenomen dan iemand met een naam die een allochtone afkomst aanduidt."
Wat betreft de onzichtbare/onbewuste discriminatie, het `grijze' gebied, riep Amhaouch de minister op om een voorbeeld te nemen aan bedrijven die hier proactief beleid op maken. Bedrijven die aandacht besteden aan het voorkomen van discriminatie en begrip voor culturele verschillen zijn een goed voorbeeld voor anderen. " Het zou mooi zijn als er aansprekende personen uit het bedrijfsleven opstaan en zichtbaar ambassadeur worden tegen discriminatie." Voor het niet-publieke domein ziet het CDA daarin een stimulerende rol weggelegd voor de minister.
Trefwoorden
* Discriminatie * preventie * voorlichting * arbeidsmarkt * Mustafa Amhaouch