Pis & Love | Actualiteitencollege over de aanslagen in Brussel met islamdeskundige Martijn de Koning en ethicus Marcel Becker (Debat) - Radboud Universiteit

donderdag 24 maart 2016

Tijd 12:45 tot 13:30

Locatie Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit, Erasmusplein 1, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects en VOX

Beschrijving

pis-and-love-(c) marc-steiner

foto: Marc Steiner

Na Parijs is ook Brussel een getroffen door een serie aanslagen.

Op dinsdag 22 maart werden luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek getroffen door bomaanslagen. Er zijn zeker 34 doden gevallen.

Een aantal daders zijn inmiddels bekend. De broers El Bakraou bliezen zichzelf op luchthaven Zavemtem. Najim Laachraoui liet zijn bomgordel ongebruikt achter op de luchthaven en is inmiddels opgepakt. De daders hadden allen een crimineel verleden en banden met IS. Sommigen van hen hadden al een gevangenisstraf boven het hoofd hangen.

De Brusselse burgers uiten ondertussen vooral hun saamhorigheid.

Hoe kunnen we het beste reageren op terrorisme? Wat moeten we met terugkerende Syriegangers? Hebben de aanslagen in Brussel gevolgen voor saamhorigheid? Is het nog wel mogelijk om rationeel te blijven?

Martijn de Koning is als islamdeskundige verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde veelvuldig over o.a. de radicale islam, de plaats van moslims in de samenleving en de vraag of Europa geislamiseerd wordt. Ethicus Marcel Becker zal ingaan op de vraag hoe we om moeten gaan met ons angstgevoel.

Filosoof Cees Leijenhorst is gespreksleider. Parlementair historicus Peter van der Heiden verzorgt de column.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Dit is een programma van Radboud Reflects i.s.m VOX.