Wakker Dier start radiocampagne tegen stalmelk in Maaslander en Leer..


Wakker Dier start radiocampagne tegen stalmelk in Maaslander en Leerdammer

24 mar 2016

Deze `foute kazen' laten niet alle koeien dansen in de wei

Wakker Dier start vandaag met een nieuwe radiospot over de `foute kazen' van Maaslander en Leerdammer. Onder `foute kaas' verstaat Wakker Dier kaas waar (deels) stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Deze radiospot is onderdeel van de campagne tegen stalmelk in kaas. Veel
melkkoeien gaan in deze tijd van het jaar weer dansend de wei in na een winter op stal. Maar niet allemaal: 31% van de Nederlandse melkkoeien blijft het hele jaar door op stal. Een groot deel van deze stalmelk wordt verwerkt in kaas. Daarom vraagt Wakker Dier consumenten te kiezen voor kaas
van 100% weidemelk.

500.000 opgestalde koeien

In 2014 kwamen ruim 500.000 melkkoeien nooit in de wei en dit aantal zal hoogstwaarschijnlijk nog verder toenemen. Om deze zorgwekkende ontwikkeling tegen te gaan, is staatssecretaris Van Dam recent een nieuwe subsidieregeling gestart die boeren moet stimuleren om koeien weer in de wei te
laten. Want weidegang is belangrijk voor het welzijn van de koe.

Weidegang is goed voor de koe

In de wei kunnen koeien vrij bewegen, dansen en hun natuurlijke gedrag beter vertonen. Bovendien hebben weidekoeien minder last van uierontstekingen, pootgebreken en klauwontstekingen. Ook het milieu is erbij gebaat, omdat weidegang zorgt voor een lagere ammoniakuitstoot.

Wat is weidemelk?

Er is een keurmerk voor melk van koeien die in de wei hebben gelopen. Dit weidemelklogo garandeert dat de melk voor 100% afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur per dag in de wei mogen grazen. Biologische koeien komen vaker buiten, gemiddeld 200 dagen en wel 16 uur
per dag.

Kazen met stalmelk

Bijna alle verse melk in het supermarktschap is tegenwoordig weidemelk. Kazen zijn helaas nog te vaak gemaakt van een mix van stalmelk en weidemelk, zoals de kazen van Maaslander en Leerdammer. Er is veel melk nodig om kaas te maken; tien liter melk voor een kilo kaas. Daarom vindt Wakker Dier
dat weidegang en het daarbij behorende weidemelklogo juist voor alle kaasmerken een minimumvereiste zou moeten zijn. Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van kazen met en zonder stalmelk.

Maaslander en Leerdammer deels gemaakt van stalmelk

Maaslander en Leerdammer bevatten ten dele stalmelk. De merken conformeren zich wel aan het Convenant Weidegang en erkennen daarmee dat weidegang belangrijk is. Het bedrijf Westland, eigenaar van het merk Maaslander, koopt de melk in bij een zuivelcooeperatie. Maaslander zegt zelf ongeveer 20%
stalmelk te gebruiken in de kaas.

Leerdammer is een kaas van het bedrijf Bel Groep. Bel Groep koopt de melk direct van de boer, zowel van boeren die de koeien beweiden als van boeren die de koeien altijd op stal houden. Leerdammer is naar eigen zeggen gemaakt met slechts 67% weidemelk.

<<