FNWI Collegetour: Muiterij, moord en massale dodosterfte

In samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

23 maart 2016 20.00 - 21.30

Lezing

Forensische wetenschap is gericht op het oplossen van een misdrijf op basis van onderzoeks- en opsporings- technieken. Maar hoe ga je te werk als de misdaad of onverklaarbare gebeurtenis ver in het verleden plaatsvond en je - letterlijk - dieper moet graven om de waarheid boven te krijgen? In deze aflevering geven archeologe en fysisch-antropologe Liesbeth Smits en fysisch geograaf Kenneth Rijsdijk een inkijk in het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom VOC-schip de Batavia in 1629 en het massale uitsterven van de dodo.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen archeologisch onderzoek en paleontologisch onderzoek? Hoe kunnen deze onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan de geschiedschrijving? Deze vragen beantwoorden Smits en Rijsdijk in een dubbellezing:

De Batavia - schipbreuk, muiterij en moord in 1629

Het VOC-schip de Batavia verging voor de kust van West- Australie in 1629. De overlevenden verbleven enkele maanden op een aantal kleine koraaleilandjes. In de afwezigheid van de gezagvoerder, die naar Batavia was gevaren in een reddingssloep, grepen muiters de macht en vermoordden ca. 130 mannen, vrouwen en kinderen. Archeologische opgravingen hebben dit aan het licht gebracht. Het onderzoek is nog gaande; in het najaar van 2016 gaat Smits terug naar de locatie voor het vervolg van de opgravingen. Hoe achterhaalt zij wat er destijds gebeurde?

Massale dodosterfte 4200 jaar geleden

4200 jaar geleden, op het moment dat het eerste Egyptische Koninkrijk ten onder ging, stierven duizenden dodo's massaal in een klein gebied op het eiland Mauritius. In 2010 wordt hun massagraf ontdekt. Met veel moeite is een droge opgraving gedaan in het moeras van het massagraf. Rijsdijk vertelt over hoe de ligging en orientatie van de botten in kaart werd gebracht en het sediment waarin de botten zich bevonden onderzocht werd. Waarom en hoe stierven de dodo's en wat gebeurde er met de karkassen na hun dood?

Liesbeth Smits

Over de sprekers

Liesbeth Smits is archeologe en fysisch-antropologe en gespecialiseerd in grafveldonderzoek waarbij demografie, gezondheid, voeding en migratie centraal staan. Ze is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam en op dit moment docent en onderzoeker bij de afdeling Archeologie en docent in de masteropleiding Forensic Science van de UvA.

K.F. Rijsdijk

Kenneth Rijsdijk

Kenneth Rijsdijk is fysisch geograaf. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Swansea, Wales, en cooerdineerde tien jaar lang het onderzoek naar het massagraf van dodo's in Mauritius. Hiervoor werkte hij me veel specialisten samen waaronder hydrologen, paleontologen en ecologen. Tegenwoordig is hij senior docent en onderzoeker bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica aan de Universiteit van Amsterdam.

FNWI Collegetour

Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de betawereld en laten zich door u interviewen. De programma's worden gemodereerd door studenten van BetaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor betanieuws. Dit seizoen staat de reeks in het teken van forensisch onderzoek.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Spui25