Het belang van de king's speech na een aanslag
Radio | wo 23 mrt 2016
Redactie Milou Brand
`Tegenover wat ons bedreigt zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren.' Dat zei koning Filip van Belgie in zijn korte toespraak na de terroristische aanslagen in Brussel.
Een reactie van het koningshuis na een aanslag hebben we vaker gehoord: die krijgen we vrijwel altijd. Zo was onze koning Willem Alexander `diep geschokt' na de aanslagen in Parijs, afgelopen november.
Een koning heeft bij het toespreken minder vrijheid dan bijvoorbeeld een politicus, omdat hij geen politieke mening mag uiten. Dat maakt toespraken voor leden van het koningshuis lastig. Dat stelt Huib Hudig, presentatiecoach bij Speak to Inspire.
Toespraken van politici lijken daardoor vaak meer bevlogen, zoals de toespraak van burgemeester van Londen Ken Livingston na de aanslagen in Londen in 2005.
Hudig, die tot 2012 speechschrijver van minister-president Mark Rutte was, praat bij EenVandaag over wat er in een koninklijke toespraak moet en kan, het nut van crisistoespraken en de verschillen voor koning en politicus.