Aanpak van hitte in de steden en droogte in het landelijk gebied
Gepubliceerd op 23 maart 2016
Een deel van Nederland vecht in natte tijden tegen het water om overstromingen te voorkomen, terwijl de hoger gelegen delen van Nederland in droge tijden juist snakken naar water. Deze tegenstelling wordt alleen maar scherper door de klimaatverandering. Droogte is daarbij een sluipend gevaar omdat
het met mooi weer gepaard gaat en pas na geruime tijd voelbaar is.
Voor die droge gebieden in Oost-Nederland gaat in 2016 de schop de grond in om water te sparen, langer vast te houden en aan te voeren. Daarmee worden de steden `gekoeld' in periodes van grote hitte en beschikken natuur- en landbouwgebieden, recreatie en scheepvaart in droge periodes over
voldoende water.
Op die manier kunnen onder andere agrariers, terreinbeheerders, gemeenten, provincies, industrie en waterschappen de klimaatverandering het hoofd bieden.
Op 23 maart 2016 wordt in Zwolle de aftrap gegeven voor de uitvoering van het programma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON). Wilt u weten welke uitdagingen er zijn voor de hoge zandgronden en de maatregelen die tussen 2016 en 2021 worden uitgevoerd?
Kijk op www.welgoedwatergeven.nl of lees het speciale ZON-magazine via https://issuu.com/marjelneefjes/docs/magazinezon_klaarvoordestart/1.
De discussie vandaag volgen en reacties geven, kan natuurlijk ook via #zoetwater.
Tweets over #zoetwater
Zoetwatervoorziening Oost-Nederland is een samenwerking tussen:
* Provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht
* Waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta, Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel.
* Rijkswaterstaat Oost-Nederland
* De inliggende gemeenten
* LTO-Noord
* Terreinbeherende organisaties en particulier grondbezit
* Drinkwaterbedrijf Vitens en WMD
* Ministerie van I&M