Benelux voortrekker in Europese aanpak criminele motorbendes

Nieuwsbericht | 21-03-2016 | 00:00

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur ontving vandaag het Benelux-rapport `Tackling Crime Together' uit handen van Benelux-secretaris-generaal Jan van Laarhoven.

Het voortgangsrapport is een van de resultaten van de Benelux-intentieverklaring over bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit en een politieke verklaring van de bevoegde ministers uit Nederland, Belgie en Duitsland om `Outlaw Motorcycle Gangs (OMCG's) in de Euregio Maas-Rijn samen aan te pakken. Het rapport geeft een overzicht van hoe nationaal bestuurlijke autoriteiten in Belgie, Nederland, Luxemburg en Duitsland (Noordrijn-Westfalen) tegen OMCG's optreden, welke uitdagingen er zijn in het grensoverschrijdend samenwerken en aanbevelingen om de samenwerking verder te versterken.

De bestuurlijke aanpak van criminaliteit focust op beschikbare instrumenten van lokale en andere bestuurlijke autoriteiten die kunnen worden ingezet als aanvulling op mogelijkheden van politie en justitie. Het rapport geeft de EU de mogelijkheid om te leren van de ervaringen en uitdagingen inzake grensoverschrijdend bestuurlijk optreden tegen aan OMCG gerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn.

EU-conferentie

De overhandiging van het rapport vond plaats tijdens de EU-conferentie `Working Apart Together', georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het doel van de conferentie was te komen tot versterking van de bestuurlijke aanpak bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit, zowel in EU-lidstaten als op EU-niveau. Daarbij is aandacht voor het wegwerken van knelpunten in het grensoverschrijdend delen van informatie. Het overhandigde rapport vertaalt deze doelstellingen naar praktisch niveau.

Van der steur is enthousiast over het rapport: "De strijd tegen georganiseerde criminaliteit stopt niet bij de grens. Daarom is het van belang om in EU-verband te komen tot intensieve samenwerking. Dit rapport biedt bruikbare handvatten hiertoe", aldus de minister.

Benelux-rapport

De ontwikkeling van de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit staat hoog op de Benelux-agenda. Het Benelux-rapport bundelt de ervaringen, bevindingen en conclusies van de Benelux-werkgroep die actief is rond dit thema. De focus, bij wijze van praktische grensoverschrijdende testcase, ligt op de bestuurlijke aanpak van aan `Outlaw Motorcycle Gangs' gerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn. Een regio gekenmerkt door een toename van geweld door OMCG's actief langs weerskanten van de grens.

Het rapport stelt de stand van zaken op van de bestuurlijke aanpak van deze bendes in de Euregio Maas-Rijn. Het biedt bouwstenen waarmee een succesvolle internationale bestuurlijke aanpak rond motorbendes kan worden vormgegeven. Naast de nationale (on)mogelijkheden om bestuurlijk op te treden tegen OMCG's, behandelt de reportage ook de mogelijkheden en knelpunten bij het grensoverschrijdend optreden door bestuurlijke autoriteiten.

Aanbevelingen

Het rapport geeft een aantal aanbevelingen om bestuurlijke aanpak verder te ontwikkelen:

* Het aanpassen van het Benelux-politieverdrag op het punt van bestuurlijke aanpak en opstellen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de key stakeholders in de landen om vlotter informatie te delen voor bestuurlijke doeleinden in operationele grensoverschrijdende zaken

* Het opzetten van een proefproject om een internationaal informatie en expertisecentrum in de Euregio Maas-Rijn op te richten. Dit om de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit uit te rollen, in samenwerking met nationale lokale overheden, politiekorpsen gerechtelijke

instanties en overige stakeholders.

* Het ontwikkelen van een grensoverschrijdend barriere model in het kader van de bestrijding van aan OMCG gerelateerde criminaliteit. (Het barrieremodel is een methode om te bepalen welke barrieres partnerorganisaties op basis van de bestaande instrumenten en wetgeving kunnen opwerpen

tegen criminele activiteiten. Voor elk onderdeel wordt nagegaan welke partner in de beste positie verkeert om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van rechtsstructuren.)

* Resultaten uit de Euregio Maas-Rijn meenemen als voorbeeld voor toekomstige EU-activiteiten bij het verder ontwikkelen van bestuurlijke aanpak.