Vlaming scoort 4,5/10 op grote geschiedenisenquete - KU Leuven
21 MAART 16. Naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis op dinsdag 22 maart peilden Radio 1, de KU Leuven en het Davidsfonds bij 1.000 Vlamingen naar hun historische kennis en hun historisch inzicht. Voor historische feitenkennis scoorde de Vlaming gemiddeld 6,8/10. Met het historisch inzicht is het slechter gesteld: op vragen die peilden naar chronologie, causale verbanden of het blootleggen van foutieve clichebeelden scoorden de deelnemers 3,4/10. In de totaalscore van de 70 vragen telt historisch inzicht voor twee derden mee, wat de algemene score op 4,5/10 brengt.
Enkele van de meest opmerkelijke conclusies:
* Jongeren scoren minder goed op feitenkennis, maar hebben wel meer historisch inzicht. Wie jonger is dan 35 jaar scoort iets lager op de vragen over historische feitenkennis dan de oudere respondenten. Vooral voor de kennis van de geschiedenis van de Eigen Tijd (sinds 1945) is het verschil
opvallend. Maar de -35-jarigen doen het relatief gezien beter als het gaat om chronologie en historische redeneringen. De invloed van de eindtermen geschiedenis sinds 2000 lijkt daarin te worden weerspiegeld.
* 68 % van de respondenten denkt onterecht dat de Guldensporenslag te herleiden is tot een veldslag tussen `de Vlamingen' en `de Fransen'.
* De Vlaming heeft een magere kennis van het koloniaal verleden van Belgie. Op een vraag over de onafhankelijkheid en dekolonisatie van Congo geeft maar 32 % van de respondenten het juiste antwoord.
* Bijna 1 op de 2 Vlamingen beschouwt de leeuw van Waterloo onterecht als een Vlaams symbool.
* Bijna 1 op de 2 Vlamingen weet niet hoeveel Joden er werden vermoord tijdens de Holocaust. Zo'n 40 % van de respondenten schat het aantal veel te hoog in, zo'n 10 % schat het aantal te laag in.
* Hoe meer de Vlaming zichzelf als wereldburger beschrijft, hoe hoger hij/zij scoort. Hoe meer de Vlaming zich identificeert als Vlaming of Belg, hoe lager hij/zij scoort.
* De vrouwen die deelnamen aan de enquete scoren over de hele lijn significant lager dan de mannen. Een mogelijke verklaring zou het verschil in interesse voor geschiedenis binnen het panel kunnen zijn.
* De Vlaming overschat de rol van Belgie in de (wereld)geschiedenis. Dat blijkt o.a. uit de antwoorden op de vraag over welke alliantie het meest bijdroeg tot het Europese eenmakingsproces sinds 1945. 45 % van de respondenten zegt de Benelux in plaats van de Frans-(West-)Duitse alliantie (26
%).
`Ik had natuurlijk liever gehad dat de gemiddelde score 9/10 was geweest, maar dit resultaat verbaast mij eerlijk gezegd niet', zegt prof. Dr. Karel Van Nieuwenhuyse van de Onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven, die samen met zijn collega's de enquete opstelde. `De resultaten maken duidelijk hoe sterk de `collectieve herinnering' is en hoe moeilijk het is om algemeen verspreide opvattingen die niet stroken met de werkelijkheid en met recente inzichten onderuit te halen. Tegelijkertijd stellen we vast dat de historische feitenkennis niet afneemt, met een score van 6,8/10 voor dat onderdeel van de enquete. De resultaten voor inzicht bij de jongere deelnemers tonen bovendien aan dat het `nieuwe' geschiedenisonderwijs sinds 2000 zijn vruchten afwerpt.' Op maandag 21 maart licht prof. Dr. Van Nieuwenhuyse de resultaten toe in het radioprogramma Hautekiet op Radio 1 tussen 9 en 10 uur.
In navolging van de enquete lanceerden Radio 1, de KU Leuven en het Davidsfonds samen met iVOX op vrijdag 18 maart de Grote Geschiedenisquiz, een online quiz met een selectie van 18 vragen uit de enquete. U kan die nog altijd spelen via www.davidsfonds.be/geschiedenisquiz. Ondertussen deden al bijna 28.000 deelnemers mee.
Contact:
Hierbij vindt u de vragenlijst van de enquete, net als een uitgebreider overzicht van de resultaten en meer informatie over het panel.
* Meer info over de vragen van de enquete en/of de geschiedenisquiz > prof. Dr. Karel Van Nieuwenhuyse van de Onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven.
* Meer info over de uitvoering van de enquete, het panel en de resultaten > Hans Verhoeven van iVOX
* Meer informatie over De Nacht van de Geschiedenis > Cecilia Coppens van het Davidsfonds. Het volledige programma van De Nacht van de Geschiedenis vindt u op www.davidsfonds.be/nacht. Daar vindt u ook het campagnebeeld in webformaat.
* De resultaten van de enquete worden besproken in het programma Hautekiet op Radio 1, op maandag 21 maart.