Paasvuren - Provincie Gelderland
Op eerste en tweede paasdag (27 en 28 maart 2016) worden weer diverse paasvuren georganiseerd in de Achterhoek, op de Veluwe, in Twente en aangrenzende Duitse gemeenten. Paasvuren zijn een oud gebruik in verschillende landen in Europa. Het is een culturele traditie met verschillende
achtergronden en functies.
Paasvuur in 2013 in Gorssel; bron gorssel.nl
Mogelijk overlast
De vuren kunnen voor enige overlast zorgen in de vorm van luchtverontreiniging zoals, rook, stof en stank. De hinder is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe droger het weer des te meer last er zal zijn. En hoe oostelijker de wind is, hoe meer last Duitse paasvuren kunnen geven.
Voorgaande jaren
De provincie Gelderland heeft de laatste jaren maar weinig stankmeldingen over paasvuren ontvangen. In 2015 was het weer gunstig en daarom gingen veel paasvuren door. Echter door een gunstige windrichting waren er erg weinig klachten. In 2014 was het tijdens de paasdagen erg droog en was er in
Park de Hoge Veluwe een grote heide-bosbrand die voor veel rookoverlast zorgde. Door de gunstige windrichting voor Gelderland kwamen er daardoor maar weinig klachten binnen. In het westelijk deel van Nederland kreeg de Milieudienst Rijnmond (DCMR) wel veel meldingen te verwerken.
Gemeenten verantwoordelijk
Voor het houden van paasvuren zijn gemeenten het bevoegde gezag. Dit houdt in dat gemeenten een ontheffing kunnen verlenen voor het verbod op het houden van een paasvuur op grond van artikel 10.63 tweede lid Wet milieubeheer. De gemeente is verplicht hierover te publiceren.
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan hier alleen aanvullingen op geven voor wat betreft de openbare orde. In Duitsland gelden vergelijkbare regels.
Balans
De gemeenten zoeken bij het verlenen van die ontheffingen naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie en de bescherming van het milieu en de gezondheid. In de Betuwe bijvoorbeeld is het bij veel gemeenten verboden te verbranden in de weekenden en op feestdagen.
Klachten en informatie
Voor klachten en informatie kunt u terecht bij het Provincieloket. U kunt bij het Provincieloket dag en nacht (digitaal) een klacht indienen of een vraag stellen. Voor informatie kunt u ook bellen tijdens kantooruren:
Provincieloket
Telefoon: (026) 359 9999
E-mail provincieloket@gelderland.nl
Links
Paasvuur.nl
Gepubliceerd op: maandag 21 maart 2016