Tumor-immunoloog Carl Figdor bekleedt TEFAF Oncology Chair

Tumor-immunoloog Carl Figdor bekleedt TEFAF Oncology Chair

17 maart 2016

Gemanipuleerde alarmcel in de strijd tegen kanker (mumc+ nieuws)

Vandaag (donderdag 17 maart) aanvaardt prof. dr. Carl Figdor de TEFAF Oncology Chair, een speciale leerstoel voor wetenschappers met een bijzondere reputatie op het gebied van kankeronderzoek. De hoogleraar tumor-immunologie spreekt die dag tevens zijn inaugurele rede uit, getiteld: "Making of the immune system: a glimpse into the future". Figdor maakt in de wetenschappelijke wereld naam met baanbrekend onderzoek naar de inzet van het eigen immuunsysteem tegen kanker. De bijzondere leerstoel aan het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht wordt gesponsord door het bestuur van de kunstbeurs TEFAF, die plaatsvindt van 11 t/m 20 maart in MECC Maastricht.

Een specifieke cel van het menselijk afweersysteem die uitkomst kan bieden in de strijd tegen kanker. Prof. Carl Figdor van het Radboudumc in Nijmegen doet er onderzoek naar. De zogeheten dendritische cel speelt een centrale rol in zijn wetenschappelijke studies op het innovatieve vakgebied van de tumor-immunologie. Figdor heeft op basis van deze specifieke cel zelfs een therapie ontwikkeld die in de toekomst ingezet kan worden tegen kanker. Tijdens zijn 1-jarige aanstelling als bijzonder hoogleraar in Maastricht zal hij geregeld zijn kennis delen met Maastrichtse artsen, onderzoekers en studenten.

Alarmcellen manipuleren

De dendritische cel fungeert in het menselijk lichaam als een soort alarm voor het immuunsysteem. Wanneer een virus, bacterie of schimmel binnendringt, herkent de gespecialiseerde cel de indringer. De dendritische cel alarmeert het afweersysteem, dat er op zijn beurt voor zorgt dat de potentiele ziekteverwekkers worden opgeruimd. Kankercellen weten zich echter te camoufleren voor dendritische cellen en ontlopen zodoende de vernietigende werking van het immuunsysteem. Figdor en zijn onderzoeksteam hebben een bijzondere manier gevonden om dendritische cellen zodanig te manipuleren dat ze toch alarm slaan als er tumorcellen aanwezig zijn. Inmiddels zijn de gemanipuleerde alarmcellen in onderzoeksverband ook al succesvol gebleken bij patienten. Meer informatie over het onderzoek van Figdor is te vinden via de website: www.tumor-immunology.com

TEFAF

In het kader van de kunstbeurs TEFAF stelt onderzoeksinstituut GROW van het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht jaarlijks een speciale leerstoel in, de zogeheten TEFAF Oncology Chair. De leerstoelhouder is een jaar lang als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Maastrichtse onderzoeksinstituut en geeft gedurende die tijd regelmatig masterclasses en lezingen. Voorafgaand aan de inauguratie van Figdor zullen ook andere lezingen rondom immunologie op het programma staan. Zo zal onder meer prof. dr. Douglas Hannahan, die vorig jaar de TEFAF Oncology Chair bekleedde, acte de presence geven.

Prof. dr. Carl Figdor is hoofd van de afdeling tumor-immunologie aan het Radboudumc in Nijmegen. Hij heeft diverse prijzen en onderscheidingen op zijn palmares, zoals de Spinozaprijs (2006), de Eijkman Medal (2000) en een ERC Advanced Grant (2010). Daarnaast is Figdor Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Academia Europaea.