Breuk tussen verdachte en advocaat in zaak Amanda Todd
Web only | do 17 mrt 2016
Redactie Loes Bomers
De verdachte in de zaak rond het Canadese tienermeisje Amanda Todd, Aydin C., zit zonder raadsman. Advocaat Christian van Dijk heeft zich onttrokken aan de zaak, laat hij weten aan EenVandaag. Er is volgens hem sprake van een `verschil van inzicht'.
Wat er precies is voorgevallen wil hij tussen hem en zijn client houden. De zaak moet over twee weken voorkomen en zou negen zittingsdagen beslaan.
Helaas leg ik mijn taak als raadsman neer inzake Aydin C. De geplande zittingsdata zullen waarschijnlijk niet doorgaan. #AmandaTodd
-- Christian van Dijk (@Christianmockin) 17 maart 2016
Wat de breuk betekent betekent voor de zaak is nog onduidelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank Amsterdam waar de zitting plaats zou vinden, moeten nog reageren. Er heeft zich nog geen nieuwe advocaat gemeld die de zaak van Van Dijk over gaat nemen.
Dat een client en een advocaat kort voor een zitting breken met elkaar komt vaker voor. In de zaak van Frans J., wisselde maar liefst negen keer van advocaat. Hoogleraar sanctierecht Sackers van de Rijksuniversiteit Nijmegen zegt dat een nieuwe raadsman een 'redelijke termijn mag verwachten' om zich voor te bereiden op een zaak. Goede rechtsbijstand van een verdachte moet immers gegarandeerd blijven.
Amanda Todd
Aydin C. werd begin 2014 in het Brabantse Oisterwijk opgepakt. Hij wordt ervan verdacht tientallen personen te hebben aangezet tot het doen van seksuele handelingen voor de webcam, waarna hij ze afperste. Ook wordt hij vervolgd voor oplichting, computervredebreuk en drugsbezit.
De man kwam ook in beeld als verdachte in de zaak van de Canadese tiener Todd. Voor deze laatste zaak zal Aydin C. niet in Nederland worden vervolgd. Canada heeft om zijn uitlevering gevraagd. Bij een veroordeling daar zal hij mogelijk zijn straf wel in ons land mogen uitzitten.
De zelfmoord van de 15-jarige Amanda Todd in oktober 2012 was wereldnieuws. Vlak voordat zij een einde maakte aan haar leven plaatste ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde over haar lijdensweg.
Na haar zelfmoord ging de video viral en werd miljoenen keren bekeken. Amanda werd het voorbeeld van de gevolgen van internetpesten en sextortion. Velen trokken zich het lot van het tienermeisje aan. Het Canadese parlement nam wetten aan tegen cyberbullying.