"8 op 10 ouderen vindt bespreekbaar maken eenzaamheid lastig"
donderdag 17 maart 2016 13:59 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Nationaal Ouderenfonds
Veel ouderen die zich eenzaam voelen vinden het lastig daarover te praten. Uit onderzoek van het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat 85% van de eenzame ouderen hier moeite mee heeft. Ouderen stuiten vaak op onbegrip en het gevoel anderen lastig te vallen.
Het Nationaal Ouderenfonds onderzocht de eenzaamheid onder 764 ouderen via het Ouderenpanel. Daaruit blijkt verder dat een op de vijf ouderen behoefte heeft aan meer contact, eenzelfde aantal ouderen mist gezelligheid om zich heen. Van de eenzame ouderen onderneemt 8 op de 10 zelf actie om de eenzaamheid tegen te gaan, door nieuwe mensen te ontmoeten. 8 procent van de respondenten vindt het lastig om contact te maken met anderen.
Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds: "Er heerst nog altijd een taboe op eenzaamheid. Het kan ontzettend lastig zijn om voor jezelf te erkennen dat je meer mensen om je heen zou willen. Dat merken we bij het Nationaal Ouderenfonds regelmatig: ouderen willen anderen niet lastig vallen, daarom cijferen ze hun eenzaamheid weg. En in hun omgeving stuiten ze nogal eens op onbegrip. Het taboe op eenzaamheid moet nodig worden weggenomen."
Het Nationaal Ouderenfonds heeft in de strijd tegen eenzaamheid onlangs de Zilverlijn geopend. Vrijwilligers bellen wekelijks met eenzame ouderen die zich voor deze dienst hebben aangemeld. Gielbert hoopt dat ouderen die behoefte hebben aan een praatje of goed gesprek zich hiervoor aanmelden. "Alle ouderen die meer sociaal contact zoeken en baat hebben bij een wekelijks telefoontje zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de Zilverlijn. Ook mensen die in hun omgeving eenzaamheid onder ouderen zien roep ik van harte op het gesprek daarover aan te gaan." Aanmelden gaat via de OuderenOmbudsman, 0900 - 60 80 100 (lokaal tarief).
*
*
*
*