Drie 15-jarigen aangehouden voor overtreden contactverbod


Drie 15-jarigen aangehouden voor overtreden contactverbod

Laatste update:
17-03-2016 | 15:10

Den Haag - Het Flexteam Den Haag Centrum hield woensdag 16 maart drie 15-jarige Hagenaars aan vanwege het overtreden van hun contactverbod. De drie kregen van de burgemeester al eerder een gebiedsverbod opgelegd.

De aangehouden verdachten wonen in de directe omgeving van de Delftselaan en veroorzaakten veel overlast op die locatie. Buurtbewoners werden geintimideerd en de openbare ruimte werd door deze groep ingenomen.

Omdat de aanpak van dergelijke overlastgevende jongeren in de wijk deel uitmaakt van de gezamenlijke aanpak van de Gemeente Den Haag en Team De Heemstraat, besloot de burgemeester de drie een gebiedsverbod van drie maanden op te leggen. De gemeente informeerde vervolgens de buurt over de
genomen maatregelen.

Vanwege strafbare feiten die de drie gezamenlijk pleegden en aanhoudende overlast kregen de drie jongens, die deel uit maken van een grotere groep jongeren, kregen de drie aanvullend op het gebiedsverbod op 8 en 9 maart een gedragsaanwijzing opgelegd door de Officier van Justitie. Deze
gedragsaanwijzing houdt in dat zij op geen enkele manier contact mogen hebben met elkaar. Dit verbod werd door de drie op 10 maart overtreden waarop de officier toestemming verleende het drietal aan te houden. De Hagenaars worden vrijdag 18 maart voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Aanpak

Team De Heemstraat heeft het samen met de Gemeente Den Haag een prioriteit gemaakt om de aanwas van criminele en overlastgevende jeugdgroepen die zich in de buurt ophouden, tegen te gaan. Meer dan eens zijn de verleidingen van bepaalde criminelen voor beinvloedbare jongeren in hun omgeving
groot. De persoonsgebonden aanpak maakt het voor deze criminelen en hun omgeving duidelijk dat dit niet getolereerd wordt. Doel van de aanpak is om deze criminelen te isoleren, uit hun (criminele) netwerk te halen en zo hun invloed op kwetsbare jongeren te verkleinen.

Regelmatig durven buurtbewoners, uit angst voor wraak, informatie niet met de politie te delen. Door zichtbaar en aanspreekbaar in de wijk aanwezig te zijn, wil de politie problemen aanpakken die voor de buurtbewoners belangrijk zijn. Door alert op te treden bij (overlast-)meldingen probeert
de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen.

Politie en gemeente slaan met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen impact hebben. Aan alle personen wordt de mogelijkheid geboden om voor een alternatief perspectief te kiezen. Degenen die de handreiking afwijzen, kunnen rekenen op een repressieve aanpak.
Strafrechtelijk wordt onderzoek gedaan naar onder meer een familie met een veelvoud aan malafide bedrijfjes die mogelijk gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen. Maar ook bestuurlijke maatregelen als het ontnemen van uitkeringen of het sluiten van bijvoorbeeld een shisha lounga behoort
tot de mogelijkheden.

Naast de maatregelen die de gemeente, de politie en hun partners nemen, komen ook buurtbewoners in actie om zichzelf weerbaarder te maken tegen criminaliteit en ontsporingen. De oprichting van BurgerParticipatieTeams zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Flexteam

Het Flexteam Den Haag Centrum wordt ingezet ter ondersteuning van de politieteams in het centrum van Den Haag en de (districts-)recherche met onder andere korte en gerichte acties bij veiligheidsproblemen zoals; drugsoverlast, woninginbraken, zakkenrollerij.